‘Geestige’ stoelen: oa. de Louis Ghost van Kartell

Written by margitkengen. Posted in Buitenmeubilair, Eetkamer, Stoelen, Stoelen

kartell_ghostDe Louis Ghost, Vittoria Ghost en Lou Lou Ghost zijn ‘geestige’ stoelen van de hand van de wereldberoemde Franse ontwerper Philippe Starck. Ze zijn ontworpen in de Louis Xv-stijl maar door het gebruik van modern en vernieuwend materiaal zijn ze ook helemaal van deze tijd. Ze waren extra vernieuwend door de bijzondere spuitgiet-techniek die gebruikt wordt om de opvallende vormgeving van deze stoelen te kunnen produceren. Met zijn luchtige vormgeving lijkt hij misschien niet heel sterk maar hij is duurzaam, stabiel en ook nog eens bestendig tegen weersomstandigheden. Dankzij de kennis van het Italiaanse merk Kartell op het gebied van het gebruik en de toepassing van kunststof zijn dit nog een steeds populaire producten in hun collectie.

In 2002 werd de Louis Ghost gepresenteerd welke te kiezen is in zes verschillende transparante kleuren, namelijk helder, rookgrijs, stro-geel, zonsondergang-oranje, kristal-groen en ijs-blauw.

kartell_ghost kartell_ghost kartell_ghost kartell_ghost kartell_ghost kartell_ghost

Passen deze kleuren niet in je interieur of heb je liever een uitvoering die niet transparant is dan zijn er ook een glanzend zwarte of witte Louis Ghost te kiezen.

Een speciale uitvoering heeft een afbeelding op de rugleuning waarbij er een aantal standaard afbeeldingen zijn. Daarnaast kun je op aanvraag, vanaf tien stuks, ook je eigen afbeelding er op laten plaatsen.

kartell_ghost

Een praktische eigenschap is dat deze stoelen gestapeld kunnen worden tot zes hoog en ze zijn relatief compact. De breedte is 54 centimeter breed en ze hebben een diepte van 55 centimeter. De totale hoogte is 94 centimeter waarbij de armleggers een hoogte hebben van 67 centimeter. De zithoogte is 47 centimeter.

Als aanvulling op het grote succes van de Louis Ghost werd er in 2008 een formaat voor kinderen uitgebracht onder de naam Lou Lou Ghost. Dit is een verkleinde uitvoering met een breedte van 40 centimeter en een diepte van 37 centimeter. De totale hoogte is 63 centimeter en de zitting is 32 centimeter hoog. kartell_ghost kartell_ghost

Zo krijgen ze hun eigen stukje design waar ze naar hartelust gebruik van kunnen maken en dan ook nog eens een model dat helemaal hetzelfde is als dat van de ‘grote mensen’!

In het transparant is deze er, naast de heldere uitvoering, ook in een heel aantal vrolijke kleuren: geel, roze, violet, groen en lichtblauw. Daarnaast is ook deze in het glanzend wit en zwart te kiezen maar ook in Kartell-rood. Maar, ook deze kunnen vanaf tien stuks met een eigen afbeelding op de rugleuning gekozen worden.

kartell_ghost

De Vittoria Ghost is de uitvoering zonder armleuningen en kwam in 2006 in de collectie van Kartell. Ook zonder de armleuningen blijven de klassieke lijnen van het ontwerp duidelijk zichtbaar in het model. Er is een mooi contrast tussen de ronde vorm van de rug en de strakke, geometrische vorm van de zitting en de poten. Door het ontbreken van de armen wordt hij nog compacter, hij is nog maar 38 centimeter breed en heeft een diepte van 52 centimeter. De totale hoogte is 89 centimeter en de zitting heeft een hoogte van 46 centimeter. In de transparante uitvoering is hij er in het helder, oranje, roze, lichtblauw, geel, groen en het rook-grijs. De niet-transparante, glanzende kleuren zijn wit, zwart en Kartell rood

Alle drie deze stoelen hebben een duidelijke link naar vroegere tijden maar zijn gemaakt van een modern materiaal. Hierdoor kunnen ze worden toegepast in verschillende interieurs en met verschillende functies. Particulier kun je ze aan de eettafel zetten of in de slaapkamer, bij projecten kun je bijvoorbeeld denken aan een wachtkamer.

Heb je een modern en strak interieur dan kunnen ze zorgen voor een eigenwijs detail in het geheel. Ze doorbreken het strakke en minimalistische met hun klassieke vormgeving maar sluiten er bij aan door het moderne materiaal.

kartell_ghost

In een klassiek interieur sluit daarentegen de vormgeving aan bij de stijl en vormt het materiaal het contrast met zijn omgeving.

kartell_ghost

Doordat je voor een transparante uitvoering kan kiezen zijn ze ook uitermate geschikt voor een kleiner interieur. Ze laten de ruimte optimaal in tact omdat ze visueel geen ruimte innemen en je ze bijna niet ziet staan, ze zijn dus niet dominant aanwezig. Je zou er voor kunnen kiezen om een kleurtje te kiezen bij de transparante uitvoering die aansluit bij de accentkleur(en) die je in je interieur gekozen hebt.

In een kamer waar je meer ruimte hebt zou je ook kunnen kiezen voor één van de ‘dichte’ kleuren. Hierdoor vallen ze wat meer op en vullen ze de ruimte meer.

Welke van deze modellen past er het beste bij jou?


Bronvermelding: www.kartell.it

Tags: , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.