Buiten rond de tafel: de Gargantua van Extremis

Written by margitkengen. Posted in Buitenmeubilair, Stoelen, Tafels

extremis_gargantua

Met het mooie zomerweer gaan we natuurlijk ook weer vaker buiten eten. Dit kan aan een grote buitentafel waar je gezellig met het gezin of met bezoek wilt zitten. De ronde tafel Gargantua van het Belgische merk is in 1994 ontworpen door Dirk Wynants en biedt flexibiliteit in gebruik.

Een ronde tafel is, wanneer de ruimte op het terras of in de tuin het toelaat, een mooi alternatief voor de vaak toegepaste langwerpige eettafels. De ronde vorm zorgt er voor dat je gezellig bij elkaar zit en gemakkelijk met iedereen een praatje maakt. Bij een rechthoekige tafel beperkt zich dit vaak tot diegene die naast en/of tegenover je zit.

De Gargantua tafel is een tafel die in de basis eenvoudig is, er zijn geen talloze vormen en afmetingen. Hij heeft één vorm en één uitvoering. Ook is er maar één afmeting mogelijk, het blad heeft een diameter van 146 centimeter en een hoogte van 75 centimeter. Dan zou je denken, waar is dan de flexibiliteit die bij de tafel hoort…

Die flexibiliteit zit in de accessoires en het aanpassen van de tafel aan het gebruik op dat moment. Zo zijn er optionele rugleuningen en kunnen de vier zittingen op verschillende hoogtes geplaatst worden. Zo kunnen kinderen op de goede hoogte aan tafel zitten, maar ook de ouders en zelfs de grootouders. Mocht er namelijk een rolstoel aan de tafel geschoven moeten worden dan kan de zitting op gelijke hoogte van het tafelblad geplaatst worden. Hierdoor ontstaat er een echt familiemeubel, iedereen kan zijn eigen plekje hebben, afgestemd op zijn of haar lengte en mogelijkheden.

extremis_gargantua extremis_gargantua extremis_gargantua


Er zijn dus vier verschillende posities voor de bank te kiezen.

extremis_gargantua


De eerste positie is wanneer de bank-elementen op hun laagst zijn geplaatst. Hierbij zitten ze op een hoogte van 45 centimeter. Het blad heeft dan een diameter van 146 centimeter en de buitendiameter is 230 centimeter.


extremis_gargantua

Als je de bank één standje hoger plaatst dan krijgen ze een hoogte van 52,5 centimeter en zijn ze geschikt voor volwassenen maar ook voor langere kinderen. Het blad blijft dan een diameter van 146 centimeter houden maar de totale buitenmaat wordt iets kleiner, namelijk 222,5 centimeter.


extremis_gargantua

Als je de bankjes op een hoogte wilt plaatsen voor kleinere kinderen dan worden ze nog een standje hoger geplaatst en krijgen ze een hoogte van 60 centimeter. Hierdoor veranderd de buitenmaat naar een diameter van 215 centimeter.


extremis_gargantua

De hoogste positie van de bankjes zorgen er voor dat het tafelblad vergroot wordt, deze krijgt dan een diameter van 200 centimeter. Hierdoor heb je de ruimte om er, in plaats van met acht personen, maar liefst met twaalf personen op losse stoelen omheen te zitten.


extremis_gargantua


Ben je met wat minder mensen maar wil je wel wat extra bladruimte? Dan kun je bijvoorbeeld éeen van de vier delen als vergroot blad gebruiken en de rest als bankjes.


De Gargantua heeft een goede mix van zowel warm, natuurlijk materiaal als strakke en moderne materialen. Een gedeelte van het blad en de zittingen van de Gargantua buitentafel zijn gemaakt van Iroko hardhout (FSC gelabeld), waarvan de kleur en de karakter-eigenschappen gelijk zijn teak. Ook verkleurd het hout door invloed van buitenaf. Dit zorgt voor een contrast met de rest van het blad dat is gemaakt van de hoogste kwaliteit rvs (AISI316). Dit is geperforeerd waardoor het water en eventueel vuil gemakkelijk wegloopt. Het frame van deze tafel is gemaakt van gegalvaniseerd staal, dat wil zeggen dat er een beschermend laagje zink over het metaal zit waardoor het beschermd is tegen roesten.

extremis_gargantua extremis_gargantua extremis_gargantua extremis_gargantua


Door deze materiaalkeuzes is de Gargantua een duurzame, praktische en sterke tafel waar je jarenlang plezier van kan hebben. Niet alleen in thuis-situaties maar ook in openbare ruimtes en op projectbasis.

extremis_gargantua extremis_gargantua

Ook is er rekening gehouden met het eventueel willen plaatsen van een parasol boven de tafel, bijvoorbeeld de InUmbra van Extremis. In het midden is er een uitsparing gemaakt waarin deze geplaatst kan worden. Deze wordt afgedekt door een soort van dop waardoor je gebruik kan maken van je hele blad wanneer je er geen parasol in hebt staan.

Om te zorgen voor extra comfort kun je er voor kiezen om de bankjes aan te kleden met kussens. Deze zijn er standaard in het wit, taupe, blauw en alpine zwart maar mocht je toch liever een andere stof erop willen dan kan dat ook.

Wil je de tafel buiten het seizoen waarin je hem buiten wilt gebruiken liever binnen opbergen dan kan dat. Hij is gemakkelijk te demonteren waardoor je hem binnen, met het gebruik van beperkte ruimte, op kan bergen totdat het zonnige seizoen weer begint.

Wanneer je voldoende ruimte hebt om deze bijzondere eettafel buiten een plekje te kunnen geven dan heb je echt iets bijzonders. En praktisch in gebruik!

extremis_gargantua

Bronvermelding: www.extremis.be

Tags: , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.