Tijdloze klassieker: de Panton Chair van Vitra

Written by margitkengen. Posted in Buitenmeubilair, Design 4 Kids, Eetkamer, Stoelen, Stoelen

vitra_panton

Al in 1959-1960 werd de Panton Chair Classic ontworpen door Verner Panton en nog steeds is hij helemaal van deze tijd. Door de verschillende kleurmogelijkheden is de kans groot dat er ook voor jou de goede kleur bij zit. Deze tijdloze klassieker is terug te vinden in de collectie van het merk Vitra. Er is zelfs een Panton Chair Junior, speciaal voor kinderen.

vitra_panton


De wereldberoemde ontwerper Verner Panton, geboren in 1926 in Denemarken, werkte in het begin bij het architectenbureau van Arne Jacobsen maar in 1955 start hij zijn eigen bureau. In het begin van de jaren ’60 begint hij de samenwerking met de firma Vitra en in 1967 wordt hier zijn stoel Panton gepresenteerd. Ondanks dat hij in 1998 is overleden verschijnen er nog heruitgaven van zijn ontwerpen bij Vitra.


De gedachte achter de Panton Chair was dat Verner hij een stoel uit één stuk wilde maken, gemaakt van het toen nieuwe materiaal kunststof. In 1963 legde hij contact met Vitra en samen met deze firma werd de Panton Chair ontwikkeld en in serie geproduceerd. Het model won vele prijzen en een van de eerste Panton Chairs staat zelfs in het Museum of Modern Art in New York.

Bij deze originele versie, de Panton Chair Classic, is de schaal gemaakt van polyurethaan waarbij het werd afgelakt met een hoogglans-lak. Hierbij is er de keuze uit zwart, wit en rood. Hij heeft compacte afmetingen waardoor je hem voor veel verschillende functies kan gebruiken, bijvoorbeeld bij de eettafel maar ook op de slaapkamer misstaan ze zeker niet. Hij is slechts 50 centimeter breed en 60 centimeter diep. De totale hoogte is 83 centimeter, de zithoogte is 41,5 centimeter en hij heeft een zitdiepte van 45,5 centimeter.

vitra_panton vitra_panton vitra_panton

Ben je helemaal weg van dit model maar zit er voor jou niet de goede kleur bij? Of wil je hem, naast binnen, ook buiten gebruiken? Dan kun je kiezen voor de verder ontwikkelde Panton Chair waar het originele ontwerp aan ten grondslag ligt. Daar waar het indertijd nog niet mogelijk was om hem duurzaam te produceren van een door en door gekleurde kunststof met een mat oppervlak werd dat in 1999 wel het geval. Hierdoor is hij ook minder kwetsbaar als de hoogglans gelakte uitvoering. Er zijn speciale toevoegingen aan het materiaal gedaan om er voor te zorgen dat kleurvervaging door UV-licht wordt voorkomen. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat de stoel niet langdurig aan de zon wordt bloot gesteld omdat hierdoor de kleur na verloop van tijd kan verkleuren.


Deze matte Panton Chair kan worden gekozen in een aantal opvallende kleuren zoals mandarijn, klassiek rood en chartreuse. Die laatste is een groengele kleur die zijn naam dankt aan de Chartreuse likeur. Door deze kleuren laat je de vormgeving extra in het oog springen en heb je opvallende designklassiekers in je interieur. Je kan dit ook op een meer subtiele manier doen door te kiezen voor basic dark, wit of ijsgrijs. De kleurkeuze is helemaal afhankelijk van de rest van de ruimte waarin hij komt te staan en wat je er mee wilt bereiken.

vitra_panton vitra_panton vitra_panton
vitra_panton vitra_panton vitra_panton

vitra_panton

De afmetingen van de ‘nieuwe’ uitvoering van de Panton zijn bijna gelijk aan de Panton Chair Classic. De breedte is 50 centimeter en de diepte is 61 centimeter. De totale hoogte is 83 centimeter waarbij de zithoogte 41 centimeter is en de zitdiepte 45,2 centimeter. Doordat ze compact zijn van afmeting past hij ook in een ruimte waar minder ruimte is. Hij kan meerdere functies vervullen, bijvoorbeeld aan de eettafel waarbij je hem in de zomer ook gemakkelijk mee naar buiten kan nemen voor extra zitplaatsen. Ook in de badkamer kan de Panton Chair een stijlvolle aanvulling zijn.


Verner Panton wilde van het model Panton ook een versie voor kinderen laten maken, dit was echter meer dan 35 jaar geleden nog niet mogelijk om economische redenen. In 2008 werd zijn wens echter als nog realiteit en werd de Panton Chair Junior opgenomen in de collectie van Vitra.

vitra_panton

Deze is gelijk aan de matte Panton Chair maar hij is zodanig verkleind dat hij geschikt wordt voor kinderen in de kleuter- en baisisschool-leeftijd. Hij is ongeveer en kwart kleiner dan de volwassen-uitvoering en de kinderen kunnen kiezen uit zes kleuren. Zo zijn er een lichtroze en lichtblauwe, leuk als bijvoorbeeld cadeau voor een verjaardag of als kraamcadeau. Maar ook mandarijn en klassiek rood behoren tot de mogelijkheden als ze houden van een kleurtje en je kunt ze hierdoor aan laten sluiten bij de ‘grote’ uitvoering van de Panton. Dark lime is ook een opvallend kleurtje. Hou je wat minder van kleur en wil je hem wat subtieler aanwezig laten in je interieur dan kan hij ook in het wit uitgevoerd worden.

Dit vrolijke kinderstoeltje spreekt kinderen erg aan door de frisse kleurtjes en de vriendelijke ronde vormen. En hij is ook nog praktisch omdat het kunststof door en door geverfd is. De Panton Chair Junior is 37,6 centimeter breed en heeft een diepte van 44,6 centimeter. De totale hoogte is 62,8 centimeter en hij heeft een zithoogte van 34,8 centimeter met een zitdiepte van 32 centimeter.

vitra_panton vitra_panton vitra_panton

Je zou het misschien niet direct zeggen als je hem zo ziet staan maar hij is ook nog eens comfortabel en praktisch in gebruik. Hij veert namelijk iets mee als je er iets luier, naar achteren in gaat zitten doordat het materiaal iets flexibel is en een vrijdragende constructie heeft. En door het materiaal is hij gemakkelijk verplaatsbaar en goed schoon te houden.

In een minimalistisch interieur kan de Panton Chair zorgen voor een strakke maar vriendelijke aanvulling op de neutrale basis. Maar ook in een modern of modern getint interieur voelt hij zich thuis. Hou je van kleur dan past hij hier in één van zijn felle kleuren natuurlijk erg goed bij. In een klassieker interieur zou de Panton Chair een bijzonder contrast vormen met de rest van het interieur. Hierbij is wel de kleurkeuze erg belangrijk, het is vaak niet de bedoeling dat alleen de stoel gezien wordt maar dat hij een eenheid vormt met de overige meubelen.

Zijn opvallende en sierlijke vormgeving hebben er voor gezorgd dat het een waar icoon geworden is van het design van de twintigste eeuw. Past hij ook in jouw interieur?

Bronvermelding: www.vitra.com

Tags: , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.