Ring met licht: de Assolo van Cini & Nils

Written by margitkengen. Posted in Plafondlampen, Tafellampen, Verlichting, Wandlampen

cini&nils_assolo

In 2012 brengt het Italiaanse verlichtingsmerk Cini & Nils een nieuwe wand-/ plafondlamp op de markt, de Assolo. Zijn vormgeving is bijzonder genoeg om één enkele een mooie plek in je interieur te geven maar door de manier van lichtspreiding leent hij zich er bijzonder goed voor om meerdere Assolo’s te combineren. Hierdoor ontstaan opvallende composities van licht.

De Assolo, een ring met licht aan de binnenzijde, wordt haaks op de wand op het plafond geplaatst en is ontworpen door Luta Bettonica. Zij is de dochter van de Franco Bettonica (1927-1999) die al vanaf 1969 met Cini & Nils samenwerkte als ontwerper en creatief manager.

De led die wordt toegepast heeft een lichtkleur van 2800° Kelvin, dit lijkt veel op de lichtkleur van een gloeilamp. De led-lichtbron zorgen er voor dat de afmetingen van de lamp beperkt kunnen blijven. De cirkel met een diameter van 20 centimeter en slechts 4,5 centimeter breed heeft een minimalistische uitstraling en heeft niet veel ruimte nodig. In zijn geheel komt de lamp 20 centimeter van de wand / het plafond af.

Met deze lamp kun je helemaal je eigen compositie samenstellen door er een aantal te combineren waarbij ze zowel horizontaal, verticaal of in een combinatie hier van kunnen worden opgehangen. Of onder een geheel willekeurige hoek natuurlijk. Hierdoor ontstaan de meest bijzondere lichtspreidingen. Zowel wanneer je hem toepast als wandlamp als bij de toepassing als plafondlamp.

cini&nils_assolo cini&nils_assolo cini&nils_assolo

Benadruk de lengte van een wand in een lange hal door een aantal wand- of plafondlampen achter elkaar te hangen. Allemaal in dezelfde rechte lijn als je het strak en minimalistisch wilt houden. Of iets van elkaar verspringend om er een levendiger en spontaner geheel van te maken.

cini&nils_assolo


Maar natuurlijk kun je hem ook heel goed als enkel element ophangen als je geen ruimte of behoefte hebt aan meerdere licht-elementen.


Het is mogelijk om de indirecte lichtopbrengst van de Assolo zelf te bepalen doordat hij dimbaar is. Hij is dus zowel als wandlamp en als plafondlamp toe te passen waarbij je er wel goed op moet letten dat hij genoeg ruimte heeft. Dit is vooral van toepassing op de wandlamp, zorg voor voldoende loopruimte zodat je niet per ongeluk tegen de lamp aan loopt.

De Assolo is er in twee kleuren, in het zwart en in het wit, maar kan op aanvraag ook in een speciale ral-kleur gekozen worden om hem perfect te laten aansluiten bij jouw wensen. Heb je witte wanden of plafonds dan kan je hem extra laten opvallen door hem een kleurtje te geven of door hem in het zwart te kiezen. Wil je liever dat hij subtiel aanwezig is en pas opvalt als het licht aan is dan is de witte een betere keuze.

Het cirkelvormige armatuur van de Assolo ‘parete / soffitto’ wordt als het ware direct tegen de wand gemonteerd. Hierbij is het het mooiste wanneer er slechts een stroomdraad uit de wand of het plafond komt, hij heeft namelijk een montagedeel dat de breedte heeft van de lamp zelf waardoor je deze nauwelijks ziet. Dit model heeft led-verlichting die 1600 lumen oplevert en heeft een geïntegreerde elektronische dim-module. Wanneer je niet de situatie hebt waarbij er alleen een stroomdraad uit de wand komt dan kan je er een rond achterplaatje bij kiezen in dezelfde kleur als het armatuur, deze dekt dan het stroompunt waarop hij wordt aangesloten af. Controleer wel of de afmetingen hiervan overeenkomen.

cini&nils_assolo cini&nils_assolo

Daarnaast is er ook een tafellamp van de Assolo onder de naam ‘appoggio’. Deze levert 1000 lumen op door zijn led-verlichting met een wattage van 10 watt. Dit wattage is door een geïntegreerde elektronische dim-module te dimmen door een zogenaamde touch-dimmer. Door aanraking van het dim-knopje bepaal je zelf hoe veel licht de lamp oplevert.

cini&nils_assolo cini&nils_assolo

Een bijzonder object dat voor een opvallende lichtspreiding zorgt en weinig ruimte nodig heeft. Dus of je nu een grote hal, woonkamer of slaapkamer hebt of je hebt wat minder ruimte, er is vast wel een plaatsje voor de vriendelijke vorm van de Assolo van Cini & Nils.

Bronvermelding: www.cinienils.com

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.