Sierlijke plafondlamp: de Pirce van Artemide

Written by margitkengen. Posted in Plafondlampen, Verlichting

artemide_pirce_soffitto

Een plafondlamp is er natuurlijk in alle soorten en maten. Maar wanneer je op zoek bent naar een model dat gezien mag worden, zou je eens een kijkje kunnen nemen bij de Pirce Soffitto van het Italiaanse verlichtingsmerk Artemide. Dit model is ontworpen door de eveneens Italiaanse Giuseppe Maurizio Scutellà en werd in 2011 in de collectie opgenomen. Het is een opvallend vormgegeven object maar tegelijkertijd is hij toch subtiel aanwezig.

artemide_pirce_soffitto artemide_pirce_soffitto

Doordat hij is gemaakt van dun, wit gelakt aluminium heeft hij een hele luchtige uitstraling. Doordat de vorm ook nog open gewerkt is wordt dit nog eens extra benadrukt. In de basis is het een iets grillige cirkel met een iets natuurlijke vorm. Deze is zodanig bewerkt dat de aluminium plaat als een soort schil omlaag valt waardoor een soort van spiraalvorm ontstaat. Voor de Pirce Soffitto heb je wel behoorlijk wat ruimte nodig, hij is namelijk 97 bij 94 centimeter. Daarbij komt hij 44 centimeter van het plafond af. Die afstand van het plafond zorgt er voor dat het licht van de Pirce via het plafond indirect de ruimte in komt.

artemide_pirce_soffitto

>De lichtbron zit in het meest laag hangende gedeelte wat er voor zorgt dat het licht over en door de verschillende ringen omhoog geschenen wordt voor indirect licht. Dit zorgt voor een bijzondere lichtspreiding op de witte aluminium plaat en op het plafond. En wanneer hij uit is valt hij nauwelijks op. Er mag een eco halogeen staaflampje in van maximaal 400 watt dus zelfs een heel donkere ruimte wordt mooi verlicht met deze plafondlamp. Heb je niet zo veel licht nodig dan mag er natuurlijk ook minder wattage in. En als de wand-dimmer daar geschikt voor is kan hij ook gedimd worden zodat je nog flexibeler bent in de lichtopbrengst.

In 2013 werd de Pirce Soffitto uitgebreid met een zuinige variant: hij kan nu ook worden uitgevoerd met een 50 watt led-lamp. Deze heeft een lichtkleur van 3000 Kelvin en levert 3400 lumen op.

Spreekt de bijzondere vorm van de Pirce je wel aan maar heb je niet genoeg ruimte voor de Pirce Soffitto dan is dat geen probleem. Eveneens in 2013 werd de Pirce Mini Soffitto geïntroduceerd. Deze is 67 in plaats van 97 centimeter breed en kom ook iets minder ver van het plafond af, namelijk 36 centimeter. Bij deze Pirce heb je, net als bij de Pirce Soffitto, de keuze tussen een 400 watt eco halogeen lichtbron of een 50 watt led lichtbron met een lichtkleur van 3000 Kelvin en een lichtopbrengst van 3400 lumen.

Bekijk je situatie en schat in welke afmeting van de Pirce beter past. Deze sierlijk vormgegeven plafondlamp heeft voldoende ruimte nodig om goed tot zijn recht te komen. Een voordeel van zijn witte uitvoering is dat hij hierdoor ook in een klassiek getint interieur toegepast kan worden. Echter, hij komt door zijn erg minimalistische vormgeving vaak beter tot zijn recht in een moderner interieur.

artemide_pirce_soffitto artemide_pirce_soffitto

Kortom, een bijzondere plafondlamp voor in de entree, woonkamer of slaapkamer!

Bronvermelding: www.artemide.com

Tags: , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.