Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Breadcrumbs is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Sidebar is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477
Ingewikkelde vloerlampen: de Tress van Foscarini

Ingewikkelde vloerlampen: de Tress van Foscarini

Written by margitkengen. Posted in Verlichting, Vloerlampen

foscarini_tress

Bij de vloerlampen Tress van het Italiaanse merk Foscarini zorgt de vormgeving voor een bijzondere lichtspreiding. En niet alleen zijn lichtspreiding is bijzonder, ook de lamp op zich zorgt voor een opvallend opbject in je kamer. Ze zijn ontworpen door Marc Sadler, een ontwerper die graag experimenteert met nieuwe materialen en manieren van produceren.

foscarini_tress


Ze worden gemaakt van stroken van glasvezel en hars die zorgen voor een spel tussen licht en schaduw zowel als hij aan als uit is. Het snoer is weggewerkt in deze stroken waardoor er een hele pure vorm overblijft, er zijn geen details die er niet hoeven te zijn.



Hieronder kun je een fimpje bekijken waarin de ontwerper Marc Sadler het ontwerp en het proces naar het eindproduct toelicht.


foscarini_tress

De vloerlamp is er in drie verschillende afmetingen waarbij de grootste een hoogte heeft van 195 centimeter. De buis is niet overal even groot, beneden is hij iets smaller als boven wat hem een minder zware indruk geeft. Beneden is de diameter 20 centimeter en deze verloopt naar 25 centimeter diameter bovenaan. Deze kwam in 2008-2009 in de collectie van Foscarini.

Deze Tress heeft twee lichtbronnen die los van elkaar geschakeld kunnen worden waardoor je zelf het beeld van de lamp bepaald. Ook de hoeveelheid en het type licht kies je zelf. Bovenin mag een halogeen staaflampje met een R7s fitting geplaatst worden met een maximaal wattage van 230 watt. Deze zogenaamde up-lighter is dimbaar door de dimmer die er op het snoer zit. Onder in de Tress Grande zit een halogeen lichtbron met een E27 fitting. Hier mag maximaal 100 watt PAR 30 met een lichtbundel van 30° worden gebruikt. Deze kan alleen aan of uit geschakeld worden en zorgt voor semi-diffuus licht.


De kleinere Tress, de Medium, werd ook in 2008-2009 opgenomen in de collectie en deze heeft een hoogte van 110 centimeter. Ook hier verloopt de diameter van de kap, in dit geval is hij beneden 20 centimeter en loopt hij uit tot 24 centimeter. Hier zit maar één lichtbron in, deze zit bij de basis van de lamp en is hetzelfde type als bij de Tress Grande. Er mag een halogeen lichtbron in met een E27 fitting en een maximaal wattage van 100 watt PAR 30 en een 30° lichtbundel. Doordat hij zowel aan-uit geschakeld kan worden als gedimd bepaal je zelf de hoeveelheid semi-diffuus licht en daarmee de sfeer van de ruimte.


foscarini_tress

Heb je wat minder ruimte dan kun je ook kiezen voor een meer iele uitvoering van de Tress. De Tress Stilo werd in 2011 opgenomen in de collectie en heeft nog steeds een behoorlijke hoogte, 185 centimeter, maar zijn diameter is een stuk kleiner. Zijn voet heeft een diameter van 22 centimeter die zorgt voor zijn stabiliteit. Met de dimmer kun je de lichtopbrengst van de lichtbron, halogeen 100 watt PAR 30 30° met een E27 fitting, zelf regelen. De lichtbron zit bovenin en zorgt voor indirect licht via het plafond.



foscarini_tress

Bij alle drie de modellen van de vloerlamp Tress kun je kiezen hoe veel je hem in het oog wilt laten springen. Hij is er namelijk in drie kleuren. Heb je een rustig interieur met weinig kleur en een lichte basis waarbij je de lamp wilt laten opvallen door zijn vormgeving? Dan is de witte uitvoering waarschijnlijk een goede keuze. In bepaalde klassieke of klassiek getinte interieurs zou hij in deze kleur ook kunnen passen.


foscarini_tress

Bij een interieur met een zwart-witte basis kun je er met een zwarte Tress voor zorgen dat hij niet te veel in het oog springt, alleen door de vormgeving en de lichtspreiding. Ze zouden heel goed kunnen staan links en rechts naast een zwarte bank, of een zwart dressoir. Door de neutrale kleur kan hij ook in een interieur met een klasssiek tintje worden toegepast. Zorg er dan voor dat het zwart ergens anders in het interieur terug komt, bijvoorbeeld in de eetkamerstoelen.


foscarini_tress

Hou je wel van een kleurtje in je interieur dan is er de Tress in het rood, een warme en opvallende kleur die er voor zorgt dat je de lamp een grotere rol geeft in je interieur. Het is aan te raden de rode kleur elder terug te laten komen om er voor te zorgen dat het geheel in evenwicht is. Anders kan het zijn dat je alleen de Tress ziet en niet de overige mooie en met zorg gekozen producten en meubels.


Wil je voor eenheid zorgen in je interieur dan zou je de vloerlampen aan kunnen vullen met tafellampen, hanglampen of wandlampen. Deze sluiten wat vormgeving, kleur en materiaal perfect bij elkaar aan. Vraag zonodig advies om er voor te zorgen dat er geen saai geheel ontstaat bij de combinatie van de verschillende modellen.

De sierlijke linten en het spel tussen de open en gesloten delen van de Tress zorgen voor een bijzonder object in de ruimte. Past hij ook in jouw interieur?

foscarini_tress


Bronvermelding: www.foscarini.com

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.