Kunstige kast: de Totem van Pastoe

Written by margitkengen. Posted in Boekenkasten, Kasten

pastoe_totem

Wil je compacte opbergruimte en zelf bepalen welke indeling deze krijgt, hoe hoog deze wordt en in welke kleuren of materialen je hier voor kiest? Dan is de Totem van het Nederlandse merk Pastoe een goede mogelijkheid om verder uit te zoeken. De hoogte van deze kast bepaal je zelf door het aantal elementen te kiezen dat op elkaar gestapeld wordt. Zo ontstaat er een soort van totempaal waarbij er zelfs draaibare delen toegepast kunnen worden voor nog meer gebruiksgemak.

De Belgische architect Vincent van Duysen ontwierp de Totem in 2010 voor Pastoe waarbij hij als uitgangspunt had om een duurzaam ontwerp te maken dat tijdloos is. Sinds 1990 heeft hij in Antwerpen zijn eigen studio nadat hij in Gent architectuur heeft gestudeerd. Hier ontwerpt hij onder andere producten voor merken als B&B Italia, Poliform en Tribu en werd hij in 2009 uitgeroepen tot ‘designer of the year’ op de beurs Maison et Objet in Parijs. Zijn geraffineerde lijnenspel en eenvoud in vormgeving zijn duidelijk terug te vinden in de Totem van Pastoe. Ook zie je zijn oog voor detail hier duidelijk in terug.

pastoe_totem


Het concept van de Totem is dat hij bestaat uit stapelbare, vierkante losse elementen die gekoppeld worden door planken. Doordat deze planken er in zowel een vaste als een draaibare uitvoering zijn kun je er voor kiezen om de kast er elke keer anders uit te laten zien. Hierdoor verandert de uitstraling van de kast constant bij het gebruik ervan.


pastoe_totem

De kast is in de basis 45 bij 45 centimeter en je bepaalt daarna zelf hoe hoog de kast moet worden zodat hij perfect past op de plaats die jij in gedachte hebt in je interieur. De maximale hoogte van de Totem is 206 centimeter waarbij de rompen en tussenplaten met elkaar verbonden worden door een koppelbout in het midden van het bovenblad van de romp. Je stelt hem samen uit de verschillende elementen waarbij je de keuze hebt uit vierkante rompen met verschillende indelingen.


Zo zijn er rompen met een hoogte van 17,4 of 38 centimeter met een gedeeltelijke achterwand, een separatie, waardoor je een stukje transparantie in tact laat en het element niet volledig afsluit aan één kant. Wil je de romp helemaal dicht hebben aan één kant dan zijn ze er ook met een gesloten achterwand in dezelfde hoogtematen. Bij deze elementen met een achterpaneel en een hoogte van 38 centimeter kun je ook nog kiezen om één of drie legplanken toe te passen.

Deze rompen hebben een strakke en minimalistische uitstraling want door ze helemaal zijn verlijmd zijn er geen verbindings-onderdelene zichtbaar. Ze worden geplaatst op een bodempaneel dat al dan niet draaibaar is. De vaste uitvoering heeft een dikte van 3,2 centimeter, evenals de vaste tussenplaten die de elementen van elkaar scheiden en het afdekblad bovenop de kast.

pastoe_totem pastoe_totem

Wanneer je kiest voor flexibiliteit en je de kast in zijn geheel wilt kunnen draaien dan staat de Totem op een draaibare bodemplaat met een dikte van 6,8 centimeter. Waarbij je nóg meer flexibiliteit laat ontstaan door ook de tussenpanelen, die de elementen onderling koppelen, draaibaar te kiezen. Ook deze zijn 6,8 centimeter dik.

pastoe_totem


Als aanvulling op de open elementen kun je deze nog voorzien van een lade. Deze zijn er in een hoogte van 3,2 centimeter, 6 centimeter of 12 centimeter. De lades kunnen alleen worden uitgevoerd in fineer en ze worden niet bevestigd aan de romp.


Doordat er continu door het hele ontwerp heen dezelfde afmetingen worden toegepast ontstaat er een strak en rustig geheel. Door de uitvoering van de elementen en de bodem-, tussen- en afdekplanken wordt bepaalt of het een heel erg opvallende kast wordt of dat hij een subtiel en meer rustig beeld vormt in je interieur. Alle kleuren basislak uit de Pastoe-collectie zijn toe te passen op de Totem, van felle en frisse kleuren tot meer neutrale tinten. Het is zelfs mogelijk om fineer te kiezen. Mocht hier onverhoopt tóch net niet de juiste kleur bij zitten of wil je de kast exact laten aansluiten bij een Ral of Sikkens kleur die er in de buurt staat dan kan dit worden aangevraagd.

pastoe_totem


Wanneer naturel-tinten en houtaccenten een onderdeel van je interieur vormen en je houd van een rustige uitstraling dan zou je de Totem in zijn geheel in één van de fineer-soorten kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld in de eiken met verschillende beits-kleuren zoals naturel, gebleekt, zwart of bruin. Ook walnoot-fineer en kersen-fineer behoren tot de mogelijkheden.pastoe_totem pastoe_totem pastoe_totem pastoe_totem

pastoe_totem pastoe_totem pastoe_totem pastoe_totem


Ook een combinatie van rompen in het fineer en de koppelende platen in een bijpassende of juist contrasterende lakkleur, of vice versa, kan een bijzonder maar rustig beeld opleveren.

Rust bereik je ook door het geheel in één kleur lak uit te voeren zowel de rompen als de platen. Door een stukje contrast te kiezen tussen de kleur van de rompen en de platen ontstaat er een iets sprekender geheel. Wil je de kast een haast grafische uitstraling geven dan kun je kiezen voor een groot contrast tussen beide onderdelen, bijvoorbeeld witte elementen en zwarte platen.

pastoe_totem pastoe_totem pastoe_totem


pastoe_totem

Hou je van meer kleur en wil je wat meer spanning brengen in de kast dan is een samenstelling van rompen in verschillende lakkleuren en tussenplaten in één lak- of fineerkleur misschien wel meer iets voor jou.


Door bijvoorbeeld de tussenplaten in de accentkleur van je interieur te kiezen heb je een tijdloze kast maar toch met een fris kleur-accent. Dit kan je natuurlijk ook bereiken door de Totem op te bouwen uit een aantal tinten die aansluiten bij de door jou gekozen accentkleur, dit geeft een iets gewaagder resultaat.

Kortom, met de Totem met zijn kenmerkende combinatie van rompen en platen en zijn strakke lijnenspel kun je alle kanten op. Van veel tot weinig kleur, van groot tot klein en van draaibare tot vaste kast. Door zijn flexibiliteit op diverse vlakken kun je er een hele moderne en minimalistische kast van maken.

pastoe_totem


Maar omdat ook fineer tot de mogelijkheden behoort kan je hem een klassiek tintje geven. Mede doordat er op een hele pure wijze gebruik wordt gemaakt van materialen. Er zijn geen moderne details of materialen toegepast die er voor zouden kunnen zorgen dat ze niet geschikt zijn voor een klassieker interieur.


pastoe_totem

Dus of je nu veel ruimte hebt en een aantal hoge Totems naast elkaar plaats of je hebt iets minder plek en kiest voor een laag ontwerp bijvoorbeeld naast de bank, hij kan hij een opvallende aanvulling zijn in jouw woonkamer, werkkamer of zelfs als nachtkastje in je slaapkamer.


Laat je ideeën de vrije loop en ontwerp je eigen Totem kast van Pastoe die perfect aansluit bij jouw wensen en de rest van je meubels! Laat je hier zonodig bij adviseren door een interieurarchitect zodat je zeker weet dat het het gewenste effect gaat geven in jouw interieur.

pastoe_totem pastoe_totem

Bronvermelding: www.pastoe.com, www.vincentvanduysen.com

Tags: , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.