Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Breadcrumbs is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Sidebar is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477
Sprankelende hanglampen: de Raimond van Moooi

Sprankelende hanglampen: de Raimond van Moooi

Written by margitkengen. Posted in Hanglampen, Verlichting

moooi_raimond

De hanglampen Raimond springen in het oog zonder te dominant aanwezig te zijn in de ruimte. Overdag zijn ze subtiel aanwezig door hun transparantie en ‘s avonds sprankelen de led-lampjes je tegemoet. Deze serie is ontworpen door Raimond Puts (1937-2012) en hij won hiermee in 2010 de Sanoma Woon Award voor het beste woonproduct. Deze verlichting is terug te vinden in de collectie van het merk Moooi dat in 2001 werd opgericht door Marcel Wanders en Casper Vissers.

moooi_raimond moooi_raimond



De fascinatie voor techniek van deze ontwerper is duidelijk terug te vinden in het ontwerp van de hanglampen Raimond voor het merk Moooi. Zijn experimenten met geometrische bollen die hij maakte van het restmateriaal bandijzer, hebben de basis gevormd voor deze lampen. Door energiezuinige leds tussen twee bollen die iets van maat verschillen te plaatsen, ontstonden de hanglampen met een een zeer ingewikkelde vorm.

moooi_raimond


Deze Raimond hanglampen met een bijzondere detaillering worden in 2007 opgenomen in de collectie en zijn voorzien van warm-witte leds. Deze hebben een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin en komen dicht in de buurt van de lichtkleur van de gloeilamp.



Natuurlijk is er voor ieders wens een afmeting. Heb je niet heel erg veel ruimte maar wil je graag een bijzondere hanglamp dan is hij er de R43, deze heeft een diameter van 43 centimeter. Hij heeft 92 leds, verbruikt 15 watt en levert 329 lumen op. Dit is ongeveer vergelijkbaar met een 40 watt gloeilamp. Het kan zijn dat deze maat te klein voor de plek waarvoor jij de Raimond in gedachte hebt, dan is er de R61 met 162 leds die 25 verbruiken en 644 lumen opleveren. Dit is te vergelijken met een gloeilamp van 60 watt. Deze heeft een diameter van 61 centimeter. De volgende maat, de R89, heeft een diameter van maar liefst 89 centimeter en is voorzien van 252 leds. Deze verbruiken 35 watt en leveren 790 lumen op, dit is te vergelijken met een gloeilamp van 75 watt.

moooi_raimond



Wanneer je nog meer plek hebt voor het plaatsen van de Raimond dan zijn er nog drie aanvullende afmetingen die behoorlijke diameters hebben. De R127 heeft een diameter van 127 centimeter en heeft 492 leds. Deze verbruiken 46 watt en dit levert 1684 lumen op. De R163 heeft maar liefst 812 leds en een diameter van 163 centimeter. Deze verbruikt 70 watt en levert 2779 lumen op. En mocht zelfs dit nog te weinig impact hebben in de ruimte waar je de hanglamp voor zoekt dan is er nog de R199, deze heeft een diameter van 199 centimeter! Met zijn 1212 leds verbruikt hij 100 watt en dit levert 4148 lumen op.

moooi_raimond


Je kunt deze sprankelende hanglampen als enkel element ophangen, bijvoorbeeld boven een ronde of vierkante eettafel. Ook boven een hoektafel kan de Raimond een opvallende verschijning zijn. Maar wanneer je de ruimte hebt kun je, door verschillende afmetingen van de Raimond te combineren, je eigen compositie samenstellen waarbij de afzonderlijke elementen de kracht van elke Raimond versterken. Een ruimte met een hoger plafond is hier uitermate geschikt voor, denk hierbij aan een vide of een hoge entree.


Alle Raimond hanglampen zijn zowel dimbaar als niet-dimbaar te verkrijgen, let hierbij wel op het advies van Moooi met betrekking tot welk type dimmers er geschikt zijn. De drie kleinste maten van de Raimond en de Zafu hangen aan één kabel op aan een ronde, roestvaststalen plafondrozet met een diameter van 16 centimeter en 8 centimeter hoog. De drie grootste Raimonds hebben een andere ophanging en plafondaansluiting, voor de technische gegevens hiervan kun je terecht op de website van Moooi.



moooi_raimond

Naast de vele variaties in afmeting van de bollen kwam er in 2007 ook een variatie op deze vormen van de Raimond in de collectie onder de naam Zafu. Deze heeft een diameter van 75 centimeter en is 30 centimeter hoog. Deze kun je goed toepassen wanneer je wat minder ruimte hebt in de hoogte of wanneer je hem iets minder in oog wilt laten springen. Hij heeft maar liefst 162 leds die 25 watt verbruiken. Hij levert 510 lumen op, dit is vergelijkbaar met 40 tot 60 watt van een gloeilamp.



moooi_raimond

In 2012 werd de Raimond Dome opgenomen in de collectie, als het ware en Raimond bol doormidden gesneden. Deze heeft een diameter van 79 centimeter en is 40 centimeter hoog. Hierbij worden de led-lampjes die samen 18 watt opleveren, aangevuld met een led-spot om te zorgen voor voldoende lichtopbrengst als je hem bijvoorbeeld boven de eettafel wilt hangen.



Door het eenvoudige materiaalgebruik is de Raimond heel goed toe te passen in een interieur met een klassiek tintje. Hij past zich gemakkelijk aan want ook in een minimalistisch of een modern georiënteerd interieur komt hij uitermate goed tot zijn recht.

moooi_raimond moooi_raimond


Uiteraard komen de Raimonds het beste tot hun recht wanneer ze voldoende ruimte hebben, laat je hier zonodig bij adviseren door een interieurarchitect om de juiste keuze te kunnen maken. Maar door zijn transparante vormgeving neemt hij visueel niet te veel ruimte in beslag. Overdag is hij subtieler aanwezig en hou je zicht door de lamp heen. Voornamelijk ‘s avonds springt hij meer in het oog doordat de leds de vormgeving van de lamp en de complexe samenstelling hiervan tot uiting laten komen.

Door hun exclusieve uitstraling worden ze niet alleen particulier toegepast maar ook veelvuldig op projectbasis. Bijvoorbeeld in hotels en restaurants zorgen ze voor een speciale aankleding van de ruimte.

moooi_raimond moooi_raimond moooi_raimond


Zie je de Raimond al schitteren in jouw interieur?

moooi_raimond

Bronvermelding: www.moooi.com, www.led-it-be.nl


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.