De verschillen tussen namaak design en echt design…

Written by margitkengen. Posted in Buitenmeubilair, Design 4 Kids, Eetkamer, Garderobe, Kasten, Overige, Verlichting, Woonkamer

mdf italia_mamba

Eens in de zo veel tijd krijg ik de vraag waarom écht design nou eigenlijk zo veel meer kost dan de namaak-producten die er op internet te vinden zijn. Ben je nieuwsgierig waardoor deze prijsverschillen ontstaan?


belgie_een


In het programma ‘Voor hetzelfde geld’ dat op Belgie één is uitgezonden op 09-04-2014 worden de verschillen tussen namaak design en écht design heel goed uitgelegd. Hiervoor gebruiken ze de Eames Plastic Side Chair DSR stoel als voorbeeld. Dat maakt meteen duidelijk waar het prijsverschil vandaan komt…

http://www.een.be/programmas/voor-hetzelfde-geld/designstoelenEen aantal redenen voor het prijsverschil zijn:

Kwaliteit

Er worden materialen van minder goede kwaliteit gebruikt. Op het eerste ook lijken ze hetzelfde maar als je beter kijkt zie je de verschillen. Voorbeelden hier van zijn bijvoorbeeld chroom dat gaat oxideren en kunststof die verkleurt of sneller breekt. En door minder goede productie-processen zijn verbindingen minder sterk waardoor er sneller beschadigingen ontstaan.

Comfort

Doordat het namaak design wordt gemak met minder goede en minder geavanceerde productie processen bieden de producten ook minder comfort. De stoelen bijvoorbeeld zitten toch net minder lekker dan het échte design.

Rechten

Doordat de fabrikanten van namaak design geen rechten hebben gekocht van een ontwerper kunnen ze ze goedkoper aanbieden.

Wil je zeker weten dat je een echt design-product koopt?

Over het algemeen hebben de bekende merken allemaal een kenmerk dat op hun product terug te vinden is waardoor het als ‘echt’ te kenmerken is. Bijvoorbeeld in de vorm van een kwaliteitsmerkje dat onder in de zitting van de stoel is gedrukt. Twijfel je? Informeer dan bij de fabrikant zelf zodat je weet waar je op moet letten.

Bronvermelding: www.een.be, www.vitra.com

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.