Een asymmetrische fauteuil: de Gemini van Artifort

Written by margitkengen. Posted in Fauteuils, Woonkamer

mdf italia_mamba

De nieuwe fauteuil Gemini is recent toegevoegd aan de collectie van het Nederlandse merk Artifort en is anders dan anders. Hij is asymmetrisch vormgegeven en krijgt daardoor een eigenwijze uitstraling. Dit ontwerp van Ben van Berkel van UNStudio is een echte eye-cathcer, waar je hem ook neer zet. In de woonkamer of slaapkamer óf projectmatig in bijvoorbeeld een wachtruimte of lobby.

Gemini is ontstaan door het bestuderen van verschillende zithoudingen en de vormgeving is geïnspireerd door natuurlijke vormen en structuren. Dit sluit naadloos aan op de altijd duidelijk te herkennen vormgeving van Artifort. Artifort werkt vaker samen met architecten en ook in dit geval is er weer een mooie samenwerking ontstaan met als resultaat de Gemini.

artifort_gemini


Door zijn typische en opvallende vormgeving is het belangrijk om er goed over na te denken hoe en waar je hem plaatst. Door zijn rechte en geometrische buitenvorm kun je hem het beste recht plaatsen, niet schuin. Als een enkel element of met z’n tweetjes bij een zitgroep of als apart zitje. Met de armleuningen tegen elkaar of juist niet. Particulier in de woonomgeving of projectmatig in een lobby, lounge of wachtruimte. Je kan er allerlei verschillende composities van maken. Er is dus voor ieder wat wils!artifact_gemini

Aan de ene kant zit een leuning die in een golvende beweging doorloopt in de zitting en aan de andere kant bijna tot op de grond komt. Deze opstaande leuning kan functioneren als armleuning maar afhankelijk van hoe je op de Gemini gaat zitten kan hij ook als rugleuning dienen. Deze dubbele functie zorgt er voor dat je er actief in kan zitten met bezoek maar dat je er even gemakkelijk lekker onderuit in kan hangen met een goed boek.

Het zitgedeelte heeft een metalen basis die in zijn geheel wordt voorzien van schuim en dacron waarna het wordt gestoffeerd. Dit alles ‘leunt’ als het ware op het asymmetrische, dunne onderstel waardoor de Gemini haast lijkt te zweven in de ruimte. Het kruisonderstel kan worden uitgevoerd in één van de vele poedercoat-kleuren waardoor je zelf kan bepalen in welke mate je het onderstel laat opvallen. Kies je een onopvallende kleur of juist een kleur die opvalt en bijvoorbeeld aansluit bij de bekleding die je op het zitgedeelte hebt gekozen.

Omdat de zitschaal is verdeeld in horizontale vlakken kun je bij het kiezen van de bekleding alle kanten op. Er zijn namelijk vier verschillende manieren van stofferen. Natuurlijk kan hij helemaal in één kleur als je hem een iets subtieler uiterlijk wilt geven. Hij leent zich er echter erg goed voor om hem in meer dan één kleur te stofferen. Je kan hem meer laten opvallen door hem in twee contrasterende kleuren te laten bekleden. Hierbij kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de accentkleur van je interieur in één van beide delen terug te laten komen. Verstandig is wel om er hierbij op te letten dat de kleur die je kiest voor het bovenste gedeelte, daar waar je met je handen of hoofd zit, in een niet te kwetsbare kleur te kiezen.

Als extra mogelijkheden kan je bij de keuze van twee kleuren ook nog zelf bepalen of je deze twee kleuren wilt verdelen over de boven- en onderkant of juist de binnen- en de buitenkant. Let er bij het kiezen van de stof wel op dat deze voldoende rek heeft zodat hij mooi strak om de vorm gestoffeerd kan worden.

artifact_gemini artifact_gemini artifact_gemini

Doordat je meer dan één stof en/of kleur kan kiezen kan je er voor zorgen dat de fauteuil naadloos aansluit bij de rest van het interieur. Door de stof van bijvoorbeeld de bank terug te laten komen in een deel van de Gemini zorg je er voor dat er eenheid ontstaat. Vind je dit geen optie maar wil je wel de rust in je interieur behouden kies dan bijvoorbeeld voor subtiele kleurverschillen tussen de verschillende delen, in een tint die aansluit bij de door jou gekozen accentkleur. Door niet precies dezelfde kleur te kiezen ontstaat er een stukje spanning en wordt het niet saai en eentonig.

Wil je de Gemini’s extra laten opvallen dan zou je er voor kunnen kiezen om ze negatief ten opzichte van elkaar te stofferen. Dus daar waar bij de ene het grootste deel aubergine is en het kleine gedeelte warm-grijs, doe je dat bij de andere precies andersom. En is dát nog te voorzichtig naar jouw smaak dan kan je natuurlijk altijd nog alle delen in een eigen kleur kiezen waardoor er een heel eigen compositie van kleur ontstaat. Wel verstandig is om dan voor kleuren te kiezen die elders terug komen zodat de Gemini’s aansluiting vinden in het interieur waarin ze staan.

Heb je een niet zo’n grote kamer en wil je een fauteuil waarin je zowel kan zitten als kan hangen dan is de Gemini een goede optie. Hij is 88 centimeter hoog maar doordat de kuip is gecombineerd met een luchtig onderstel, oogt hij totaal niet massief. Door zijn breedte van 82 centimeter en een diepte van 80 centimeter door zijn schuin naar achter lopende rug, ontstaat er een fauteuil die visueel niet te veel ruimte in beslag neemt maar wel veel mogelijkheden heeft om goed te kunnen zitten. Zijn armhoogte is 57 centimeter en de Gemini heeft een zithoogte van 40 centimeter.

artifact_gemini


In bijpassende vormgeving is er een bijzettafel beschikbaar. Deze is 32 bij 32 centimeter en heeft een hoogte van 40 centimeter. Door zijn afgeronde hoeken sluit dit ontwerp naadloos aan bij de fauteuil. Dit tafeltje heeft een metalen frame dat wordt bekleed met schuim en dacron en daarna gestoffeerd in een door jou gekozen stof. Bovenop ligt een houten tafelblad van 4,5 centimeter dik massief eiken. Voor de olie waarmee dit blad wordt afgewerkt kun je kiezen uit vijf standaardkleuren. Dit zijn ‘Black’, ‘Pure’, ‘Natural’, ‘Pistache’ en ‘Charcoal’. Het smalle opstaande randje op het blad zorgt voor een subtiel en sierlijke accent.


artifact_gemini

Doordat je zelf de keuze hebt om te bepalen aan welke kant je de armleuning wilt zorg je er voor dat hij perfect past op de plek die jij in gedachten hebt. Kies je twee dezelfde naast elkaar, elk met de leuning aan dezelfde kant? Of de armleuningen allebei aan de buiten- of juist de binnenkant als ze naast elkaar staan? Vorm je geheel eigen beeld met de Gemini’s en geef ze een mooi plekje in jouw interieur!

Bronvermelding: www.artifort.com

Tags: , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.