Speelse kast: de Babel van Spectrum Design

Written by margitkengen. Posted in Boekenkasten, Kasten, TV kasten

spectrum design_babel

Een boekenkast, room-divider of side-table, met de Babel van Spectrum Design kan het allemaal! Het is een stoere kast waarvan je zelf de hoogte bepaalt en – gedeeltelijk – zelf de indeling kan bepalen. Dit model is in 2005 ontworpen door Studio Parade, het ontwerpbureau dat in 1991 is opgericht door Paulien Berendsen en Eric Sloot. Stel je kast samen uit de verschillende modules en bepaal zelf, door wat je er in zet, welk beeld hij gaat opleveren.

spectrum design_babel


Opvallend aan de Babel is het basic materiaalgebruik. Hij wordt gemaakt van 15 millimeter dik berken-multiplex waarvan de kopse kanten die in het zicht zijn, blank en onbehandeld zijn. Deze vormen een mooi contrast met de legplanken waarvan de boven- en onderzijde zijn voorzien van een matte, slijtvaste kunststof laminaat laag. Wil je de kast een zo licht en luchtig mogelijk beeld laten zijn in de ruimte dan zou je voor wit kunnen kiezen, het contrast met het multiplex is dan subtiel. Ook in een klassieker getint interieur zou deze combinatie goed kunnen passen.


De andere mogelijkheid is om voor warm antraciet te kiezen waardoor er een iets scherper contrast ontstaat tussen de twee verschillende materialen. Hierdoor springt de kast meer in het oog en zorg je voor een opvallender lijnenspel in het ontwerp. Er ontstaat een soort van grafischer geheel en dit kan heel goed aansluiten bij een strak, minimalistisch interieur met subtiele natuurlijke details zodat het berken multiplex hier goed bij aansluit.

De breedte van model Abel is altijd 150 centimeter en heeft daarbij een diepte van 30 centimeter. De hoogte kun je zelf bepalen door de combinatie van de verschillende modules. Het basis-element is 60 centimeter hoog en heeft aan de uiteinden en in het midden een brede poot. Dit zorgt voor een luchtig detail omdat de vloer visueel door loopt. De twee elementen die op de basismodule geplaatst kunnen worden hebben beiden een hoogte van 30 centimeter. Hierdoor kun je kiezen voor een hoogte van 60, 90, 120, 150 tot maximaal 180 centimeter hoog voor de Babel. Alle elementen hebben elk hun eigen indeling maar wel hebben ze alledrie een vaste indeling van horizontale planken.

spectrum design_babel spectrum design_babel

Door de meegeleverde losse blokken kun je zelf de breedte van de vakken kiezen. Zo bepaal je dus het beeld van de kast in zijn geheel en is dit volledig afhankelijk van de producten die je er in wilt leggen of zetten. Het is hierbij wel belangrijk om de verplaatsbare blokken ten opzichte van elkaar te laten verspringen zodat de solide constructie extra versterkt wordt.

spectrum design_babel


Opvallend aan dit ontwerp is dat de Babel zorgt voor een breedte-werking. Dit komt door de horizontale lijnen van het berkenmultiplex aan de voorkant maar ook aan de zijkanten zie je dat lijnenspel terug. Ook doordat de ruimte tussen de legplanken relatief laag gehouden is draagt dit bij aan de breedte-werking. Dit zorgt er voor dat, als je de kast op een relatief smal muurtje plaatst, dit lijnenspel er voor zorgt dat het visueel breder lijkt dan dat het daadwerkelijkheid is. Dus ook als je wat minder ruimte hebt kan de Babel een goede en mooie oplossing zijn.spectrum design_babel

Wanneer je meer ruimte hebt kan je er voor kiezen om meerdere Babels naast elkaar te plaatsen. Wil je er één geheel van maken dan kun je ze tegen elkaar plaatsen of, als je de voorkeur geeft aan een luchtiger beeld, je kunt ze met wat ruimte tussen de verschillende Babel kasten plaatsen. Ook op projectmatige basis kan de Babel een geschikte kandidaat zijn, in overleg wordt deze dan op maat gemaakt.Doordat de Babel uit modules bestaat is hij multifunctioneel en kun je zelf bepalen welke functie hij moet krijgen. Een side-table om tijdschriften in op te bergen en mooie producten op tentoon te stellen. Een tv-meubel waarbij er ruimte is om de afstandsbedieningen, een tv-gids en de apparatuur in te plaatsen. Een boekenkast om plek te bieden aan allerhande verschillende maten boeken, pockets en tijdschriften of een verzameling van bijvoorbeeld servies. Maar ook als room-divider is de Babel erg aantrekkelijk om in de kamer te plaatsen. Door de beperkte hoogte van de vakken zorgt de kast voor privacy tussen de beide delen van de kamer maar wordt er wel licht door gelaten. Je bepaalt dan zelf hoe vol je de kast wilt zetten om het zicht zonodig te verminderen.

spectrum design_babel spectrum design_babel


Is de Babel met één van deze functies een goede kandidaat voor in jouw woon-, slaap- of werkkamer?

Bronvermelding: www.spectrumdesign.nl, www.studioparade.nl

Tags: , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.