Kast met ‘willekeurige’ planken: de Shift van Lema

Written by margitkengen. Posted in Boekenkasten, Kasten

lema_shift

In alle soorten en maten zijn er kasten te vinden en elk met zijn eigen functie. De Shift van het Italiaanse merk LEMA is een ontwerp dat opvalt door een eenvoudige aanpassing van de plaatsing van de planken. Willekeurig en toch met een rustige, strakke uitstraling. In 2011 werd dit model ontworpen door het ontwerp bureau Nendo, welke in 2002 werd opgericht door Oki Sato.

Oki Sato, geboren in Canada, studeerde architectuur aan de Waseda Universiteit in Tokyo en zijn ontwerpbureau Nendo heeft kantoren in Tokio en Milaan. Het bureau ontwerpt onder andere interieurs en producten, waaronder deze bijzondere boekenkast.

lema_shift


Doordat hij helemaal in het wit wordt uitgevoerd krijgen de producten die er in geplaatst worden alle aandacht. Door de verschillende breedtes van de planken en de verschillende hoogtes tussen de planken zijn de mogelijkheden heel uitgebreid. Zowel de grotere kunst-boeken als kleinere leesboeken kunnen er eenvoudig een plekje krijgen.

Maar in tegenstelling tot veel andere kasten zijn bij de Shift allemaal kleinere planken los van elkaar geplaatst met een soort van ritmische willekeur. Hierdoor lenen ze zich er ook heel goed voor om kunst of andere objecten een soort van podium te geven. Zo maak je de kast helemaal persoonlijk en kun je zelf bepalen welke uitstraling hij krijgt. Niet te vol voor een rustig en open beeld of juist helemaal vol met boeken waardoor er een soort van kunstwerk ontstaat door de ruggen van de boeken. De romp rondom zorgt voor een soort grens, een omlijsting van alles wat je er in zet.lema_shift

Met de Shift behoud je het gevoel van ruimte doordat hij aan de muur wordt gehangen en de vloer dus door loopt. Dit zorgt voor een luchtige indruk en hierdoor houd je de kamer zo open mogelijk. Dit wordt nog eens geholpen doordat hij maar 27 centimeter diep is. Daarbij is hij 140 centimeter breed en heeft hij een hoogte van 120 centimeter. Je hebt er dus niet enorm veel ruimte voor nodig waardoor hij ook geschikt is voor kleinere kamers.

En wanneer je meer ruimte hebt en er een wand mee wilt aankleden kun je bijvoorbeeld meerdere Shifts naast elkaar hangen. Door ze tegen elkaar te plaatsen wordt het een groter geheel maar wanneer je er ruimte tussenin laat, blijven het losse elementen en spreken ze elk voor zich. Hierdoor lijkt het ook een minder ‘vol’ beeld.


Past deze kast met zijn willekeurige en toch harmonieuze beeld in jouw interieur?

Bronvermelding: www.lemamobili.com, www.nendo.jp

Tags: , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.