Elegante fauteuil: de Apollo van Artifort

Written by margitkengen. Posted in Fauteuils, Woonkamer

artifort_apollo

De Franse ontwerper Patrick Norguet ontwierp in 2002 een elegante fauteuil voor het Nederlandse merk Artifort. De Apollo is vriendelijke van vorm met een opengewerkt gedeelte in de rug waardoor hij niet te zwaar oogt in de ruimte. Door de uitgebreide mogelijkheden voor de bekleding pas je hem helemaal aan aan jouw smaak. Niet voor niks is dit één van de klassiekers van Artifort.

Als enkel element in de ruimte doet hij het erg goed, bijvoorbeeld in een leeshoekje gecombineerd met een bijzettafel en leeslampje. Maar door zijn sprekende vorm kan je hem ook goed combineren met je zithoek. Om zijn ronde vormgeving goed tot zijn recht te laten komen kan het mooi zijn om elders ook ronde vormen terug te laten komen. Op een rond of afgerond tapijt of gecombineerd met een natuurlijke vorm salontafel.

Zijn zitvorm wordt gemaakt van een houten schelp die wordt ingeschuimd. Dit zorgt voor een stevige zit maar met ruim voldoende comfort. Deze zit is bevestigd aan een zuil die wordt uitgevoerd in glanzend chroom. Het geheel staat op een schijfvoet van gepolijst aluminium. Deze is voorzien is van een mechanisme waardoor hij 360° kan draaien, dit zorgt voor extra gebruiksgemak. En door zijn vormgeving mag hij best eigenwijs in de ruimte staan, hij ziet er zo elke keer anders uit.

artifort_apollo artifort_apollo artifort_apollo artifort_apollo


Voor het afwerken van de fauteuil kun je zowel voor stof als leer kiezen. Echter is leer lastig om strak om de vorm heen te krijgen en zal gaan plooien. Bij het kiezen van de stofsoort kun je hier rekening mee houden door een elastische stof te kiezen die goed om de vorm gestoffeerd kan worden. Hierdoor blijft het plooien van de bekleding zo veel mogelijk beperkt. Door hem in een effen stof te laten bekleden komt zijn vormgeving het beste tot zijn recht. In zijn geheel heeft hij een hele evenwichtige en serene uitstraling en door zijn ontwerp past hij het best in een modern interieur.

In een fleurig huis met veel kleur kun je kiezen voor een knallende kleur waardoor hij helemaal bij het geheel past. Wanneer je een rustig interieur hebt met een accentkleur zou je met deze kleur mee kunnen gaan en hem in een bijpassende tint laten stofferen. Maar zelfs in een zwart-wit georiënteerd interieur past de Apollo perfect wanneer je hem in een zwarte of grijze stof kiest. Hierdoor is hij iets subtieler aanwezig en krijgt hij een wat chiquere uitstraling. Bij een naturel interieur met natuurlijke materialen en kleuren zou je kunnen kiezen voor een bruin- beige- of naturel-tint.

artifort_apollo artifort_apollo artifort_apollo


artifort_apollo

Het opengewerkte gedeelte zorgt er voor dat hij, ondanks zijn royale breedte, niet massief oogt. Deze breedte van 90 centimeter zorgt er voor dat je er niet alleen recht in kan zitten maar ook schuin of overdwars. De diepte is 71 centimeter en de totale hoogte van de Apollo is 70 centimeter.Naast de Apollo fauteuil is er in 2004 ook een kleine uitvoering, de Little Apollo, een eetkamerstoel. Deze is 68 centimeter breed en 61 centimeter diep. De totale hoogte van deze stoel is 84 centimeter en hij heeft een zithoogte van 46 centimeter. Doordat er drie verschillende onderstellen zijn kun je zelf bepalen welke uitvoering er het beste past bij jouw wensen en interieur.

Zo is er de Little Apollo op vier poten in het chroom. Het is een heel iel onderstel zodat de aandacht volledig naar de vriendelijke zitkuip gaat. Ook het slede-frame heeft een luchtige uitstraling en is uitgevoerd in het chroom. Door hem op de trompetvoet te kiezen kun je hem naadloos laten aansluiten bij de Apollo fauteuil. De zuil is uitgevoerd in het chroom en de schijf gepolijst aluminium.

artifort_apollo artifort_apollo artifort_apollo


Daarbij is er ook nog een Little Apollo-B, een barstoel met een zithoogte van 82 centimeter. Deze zit ook in de collectie sinds 2004. De barstoel is 68 centimeter breed, 61 centimeter diep en hij heeft een totale hoogte van 120 centimeter.

artifort_apollo artifort_apollo artifort_apollo artifort_apollo


Bijzonder is dat Artifort meegaat met zijn tijd en sinds augustus 2013 de Apollo heeft aangepast zodat het zitcomfort nog verder verbetert is. Ook de Little Apollo heeft een verbetering doorgemaakt en is sinds eind 2010 verbeterd.

artifort_apollo


Optimaal zitcomfort en ook nog eens heel erg mooi om te zien!

Bronvermelding: www.artifort.nl, www.patricknorguet.com

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.