Vloerlamp op drie-poot: de Radon van Lightyears

Written by margitkengen. Posted in Tafellampen, Verlichting, Vloerlampen, Wandlampen

lightyears_radon

Je wilt wel licht maar ben hier voor op zoek naar een lamp die niet te veel in het oog springt? De Radon vloerlamp van het Deense merk Lightyears staat op drie iele pootjes waardoor hij heel luchtig blijft. In combinatie met het half ronde kapje zorgt hij voor een vriendelijk detail en doordat het kapje verstelbaar is biedt hij flexibiliteit. Dit ontwerp van Hans Sandgren Jakobsen dateert van 2005 maar is nu nog even bijzonder als toen.

Daarbij zorgt het kapje voor direct licht omdat gemaakt wordt van gezandstraald aluminium. Door de verstelbaarheid van het kapje kun je het licht daar naar toe laten schijnen waar je het nodig hebt. De binnenkant is niet zwart waardoor het licht optimaal gereflecteerd wordt. Er mag een lichtbron van maximaal 25 watt in gebruikt worden met een E14 fitting.

lightyears_radon


Er zijn twee uitvoeringen mogelijk bij deze vloerlamp. Wil je de lamp zo strak en rustig mogelijk houden dan is er de ‘nigra’. Deze is helemaal afgewerkt in het zwart waardoor alle onderdelen samen één geheel vormen. Natuurlijk is de binnenkant van het kapje ook in dit geval niet zwart omdat dit het licht niet zou reflecteren. Doordat hier geen metalen details aanzitten zou deze in bepaalde situaties ook in een klassieker interieur geplaatst kunnen worden. Belangrijk is wel dat de kleur zwart dan elders terug komt.


lightyears_radon

Mag er onderscheid zijn tussen het kapje en de poten dan zou je voor de ‘black’ uitvoering kunnen kiezen. Hierbij is het kapje wel mat zwart gelakt maar zijn de drie iele, stalen pootjes afgewerkt in mat chroom. Door dit materiaal elders terug te laten komen sluit de Radon F aan bij de rest van het interieur.lightyears_radon lightyears_radon

De lichtschakelaar zit op een strakke manier in het kapje verwerkt, dit is handig in gebruik omdat je niet telkens hoeft te bukken om de lamp aan of uit te maken. Om de strakke en simpele lijnen van de Radon niet te doorbreken wordt het snoer van het kapje door de achterste poot naar beneden geleid. Het sierlijke en lichte onderstel is aan de onderkant afgewerkt met rubber dopjes zodat hij stabiel staat en de ondergrond niet beschadigd.


Deze vloerlamp kan vaak ook worden toegepast in interieurs met minder ruimte. Doordat hij hoog op dunne pootjes staat neemt hij visueel weinig ruimte in beslag. Wel moet je rekening houden met de breedte die de pootjes nodig hebben, dit is 47 cm. In het geheel heeft de lamp een hoogte van 120 centimeter en het kapje zelf heeft een diameter van 21 centimeter.

lightyears_radon lightyears_radon


lightyears_radon lightyears_radon

Er is ook een bijpassende tafellamp, de Radon T, in dezelfde uitvoeringen als de Radon F. Een helemaal zwarte ‘nigra’ en een zwart met mat chroom, de ‘black’ uitvoering. De afmeting van het kapje is ook gelijk aan die van de vloerlamp, deze heeft een diameter van 21 centimeter en er mag een lichtbron in van maximaal 60 watt met een E14 fitting.


Dit zorgt voor een extra stukje eenheid wanneer je de vloer- en tafellamp combineert in één ruimte of elkaar opvolgende ruimtes. De totale hoogte van de tafellamp is 52 centimeter en de driepoot heeft 32 centimeter ruimte nodig.

lightyears_radon lightyears_radon


Mocht je op zoek zijn naar een wandlamp in deze stijl, die zijn er ook, De Radon W. Doordat ook deze een kapje hebben met een diameter van 21 centimeter sluiten ze naadloos aan bij de vloer- en tafellamp Radon. Het wandplaatje waaraan hij gemonteerd wordt heeft een diameter van 19 centimeter wat er voor zorgt dat, als het kapje tegen de wand aan staat, je alleen het kapje zit en het licht dat tegen de wand aan schijnt.


Als je wilt dat hij meer licht de ruimte in schijnt dan kan je het kapje 45 graden kantelen waardoor hij een bundel licht omlaag geeft. Er mag een lichtbron in gebruikt worden met een E14 fitting en een maximaal wattage van 60 watt.

Bij deze wandlamp heb je de keuze uit vier verschillende uitvoeringen. Heb je witte wanden en wil je hem zo min mogelijk laten opvallen dan is er de Radon W ‘alba’, deze is helemaal wit afgewerkt. Mogen de details subtiel aanwezig zijn dan is er de ‘white’ uitvoering, deze is wit maar hierbij zijn de details en de ophanging in het mat chroom uitgevoerd. De witte uitvoeringen kunnen ook zorgen voor een fris accent op een gekleurde wand.

lightyears_radon lightyears_radon lightyears_radon lightyears_radon


Ook is er een chique, helemaal zwarte uitvoering, de Radon ‘nigra’. Dit kan bijvoorbeeld mooi zijn wanneer je lichte wanden hebt, er zwarte onderdelen in de buurt zijn en je de lampen in het oog wilt laten springen. Wil je het zwart iets doorbreken dan zijn bij de Radon W ‘black’ de details in het mat chroom uitgevoerd, even als de wandplaat waarmee hij tegen de muur hangt.

lightyears_radon lightyears_radon lightyears_radon lightyears_radon


lightyears_radon

Kortom, de Radon is er in verschillende modellen en uitvoeringen waarbij zijn strakke vormgeving steeds gehandhaafd blijft. Zit er een model bij dat in jouw kamer een bijzondere aanvulling kan zijn?

Bronvermelding: www.lightyears.dk

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.