Tijdloze , flexibele verlichting: de Lotek van Hollands Licht

Written by margitkengen. Posted in Tafellampen, Verlichting, Vloerlampen

hollands licht_lotek

Een ontwerp van Benno Premsela uit 1982 en nog altijd even geliefd in 2015: de Lotek van het merk Hollands Licht. Een tijdloos model dat je eenvoudig kan veranderen van vloerlamp in tafellamp en nog twee hoogtes daar tussenin. Door zijn neutrale vormgeving voelt deze lamp zich thuis in verschillende interieurs.

Deze minimalistische lamp is heel herkenbaar als een ontwerp van de Nederlandse ontwerper en binnenhuisarchitect Benno Premsela (1920-1997). In zijn ontwerpen is functionaliteit sterk verbonden met het mooie beeld dat het product vormt. Bij de Lotek lamp had hij een duidelijk doel: ‘Een lamp moet zorgen voor voldoende lichtspreiding in de kamer en voldoende licht geven om bij te lezen. Bovendien mag het licht niet verblinden en moet een lamp betaalbaar zijn. De Lotek voldoet aan al deze eisen.’


hollands licht_lotek

De basis van de Lotek lampen is simpel: een heel aantal verschillende lengtes, dunne metalen pootjes. Daarbij worden 3 vierkante basis-elementen geleverd waardoor je zelf je eigen lamp kan samenstellen. Twee van de basis-elementen gebruik je voor het samenstellen van de kap en de derde kun je gebruiken als je de lamp hoger wilt maken. Doordat de Lotek lamp een set is met al deze verschillende hoogtes pootjes schaf je dus eigenlijk vier lampen in één aan.hollands licht_lotek

Zo zou je hem bijvoorbeeld als tafellamp op een dressoir of hoektafel zonder de pootjes kunnen plaatsen. Of met de kortste stangetjes als tafellamp wanneer deze wat meer hoogte mag hebben en je een iets luchtigere uitstraling wilt. Wanneer je de op één na langste of de langste stangetjes ontstaat er de vloerlampen. En heb je op een gegeven moment toch een hogere of lagere Lotek nodig dan verander je de hoogtes van de stangetjes en ziet het er weer nét even anders uit in je kamer.


Lotek Classic


Het eerste ontwerp, de Lotek Classic, heeft een hoogte, breedte en diepte van 30 centimeter. Dit is de buitenmaat van de kap, zonder pootjes. Bij dit model zijn de mogelijke hoogtes dus 30, 60, 90 en 120 centimeter. In deze maat Lotek mag een energy-saver lichtbron met een E27 fitting met een maximaal wattage van 42 watt.

Lotek XS

Vanuit dit ontwerp, de Lotek Classic, is er later ook nog een 33,3% kleinere versie uitgebracht. De Lotek XS heeft een basismaat van 22,5 centimeter. Hierbij heb je de keuze om hem op een hoogte van 22,5 of 45, 67,5 of 90 centimeter te plaatsen. Ook deze lamp heeft een E27 fitting en hierin mag een lichtbron van maximaal 42 watt worden gebruikt.

Lotek XL

Ook is er een 33,3% grotere Lotek uitvoering in de collectie opgenomen, de Lotek XL. Van deze is de buitenmaat van de kap 40 centimeter. Hierbij heb je de keuze uit 40, 80, 120 of 160 centimeter hoog. Doordat er meer ruimte is in de kap van deze Lotek kan er hierin een lichtbron met een hoger wattage worden toegepast: een energy-saver lichtbron met een E27 fitting van maximaal 70 watt.


hollands licht_lotek hollands licht_lotek


De kap van deze lampen wordt gemaakt van non-woven vlieseline doek. Dit zorgt voor een prettige lichtspreiding en ook dat je niet in de lichtbron kijkt. Om ze af te kunnen stemmen op jouw interieur heb je hiervoor de keuze uit twee kleuren. Heb je een licht interieur en wil je ze subtiel in de ruimte aanwezig laten zijn en zo veel mogelijk lichtopbrengst hebben dan zou de witte een goede keuze kunnen zijn.


Mag hij in het lichte interieur meer opvallen of heb je een interieur waar de grijze en zwarte tinten meer een hoofdrol spelen dan is er ook een zwart doek mogelijk. Deze levert een ander licht op en zorgt voor een opvallendere uitstraling.


hollands licht_lotek

De pootjes van de Lotek lampen kunnen worden uitgevoerd in gegalvaniseerd metaal, een strakke combinatie met het witte doek. Ook bij de zwarte uitvoering kan het een goede combinatie zijn maar als je de pootjes één geheel wilt laten vormen met de zwarte kap dan is het mogelijk om te kiezen voor zwart poedercoated metaal. Wanneer je de Lotek met zwart doek en zwarte pootjes kiest ontstaat er een nog rustiger en minimalistischer beeld.hollands licht_lotek


In de basis waarop de lamp staat loopt één diagonaal stangetje, dit is ook het geval bij het onderst frame van de kap. In het midden van het diagonale stangetje zit een onderdeel verwerkt waar de zwarte stroomkabel doorheen wordt geleid. Hierdoor krijg je een rechte lijn van deze kabel en leidt deze niet af van het minimalistische ontwerp van de Lotek.


De Lotek lampen zijn luchtig en nemen visueel weinig ruimte in beslag, daarom zijn ze ook uitermate geschikt om toe te passen in kleinere ruimtes. Daarbij heb je als voordeel dat je, afhankelijk van de plek die je ter beschikking hebt, kan kiezen voor de Classic, XS of XL uitvoering. En door de kap en de pootjes goed af te stemmen is het een lamp die zelfs in een klassieker interieur goed tot zijn recht kan komen.hollands licht_lotek

Wil je een zo rustig mogelijk sfeer neerzetten dan is het verstandig om, wanneer je de Lotek op meerdere plekken wilt toepassen, te kiezen om binnen één afmeting en uitvoering te blijven. Stem ze goed af met de rest van het interieur en je zult zien dat ze een goede aanvulling kunnen zijn in je kamer. Win hierbij zonodig advies in zodat je weet wat voor jouw kamer de beste manier is om ze te combineren, al dan niet in verschillende hoogtes of niet.


hollands licht_lotek

Heb je voldoende ruimte dan kun je ook de verschillende maten van de Lotek lampen heel goed combineren. Zo krijg je een wat speelser geheel, nog meer lichtopbrengst en ontstaat er een groepje lampen dat samen een eye-catcher kan zijn in de ruimte. Doordat de vormgeving van de verschillende maten exact op elkaar aansluit ontstaat er rust.hollands licht_lotek

Zie jij deze tijdloze design klassieker al bij jou in de kamer staan?

Bronvermelding: www.hollandslicht.eu

Tags: , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.