Vrolijke verlichting: de Flowerpots van &Tradition

Written by margitkengen. Posted in Hanglampen, Tafellampen, Verlichting

&tradition_flowerpots

Dat zijn de Flowerpots, die in de collectie van het Deense merk &Tradition zitten, zeker! En klassiekers zijn het ook, de Flowerpot VP1 bijvoorbeeld werd namelijk al in 1968 ontworpen door de wereldberoemde ontwerper Verner Panton (1926-1998). Hij was er van overtuigd dat kleur gevoelens zou kunnen opwekken. Hij had een futuristische stijl van ontwerpen en dit, in combinatie met kleur is duidelijk terug te zien in de Flowerpots.

Deze hanglampjes worden gemaakt van gelakt metaal in verschillende afwerkingen. Deze afwerking is afhankelijk van welk type Flowerpot je kiest. Er zijn felle kleuren mogelijk, maar ook voorzichtige tinten en metaalafwerkingen. Doordat de binnenkant van de kappen altijd wit is, geeft hij geen ‘gekleurd’ licht en wordt er zo veel mogelijk licht naar buiten gereflecteerd. Mooi detail bij de hanglampen met de gekleurde kapjes is dat de drie meter lange stroomkabel een stoffen afwerking heeft die is afgewerkt in dezelfde kleur als de kleur van de kap van de lamp. Op die manier wordt dit een duidelijk onderdeel van het ontwerp. Evenals het metalen plafondrozet dat hierbij ook passend bij de kap wordt gemaakt gemaakt.

AFB Er zijn twee verschillende maten hanglamp van de Flowerpot waarvan de kleinste een diameter heeft van 23 centimeter en een hoogte van slechts 16 centimeter. Dit is de VP1 en deze is ontworpen in 1968. Bij deze hanglamp kun je kiezen uit maar liefst zestien verschillende uitvoeringen. Hoofdzakelijk felle, opvallende kleuren: geel, rood, oranje, groen, turkoois en mint. Maar voor diegene die dit te opvallend vinden zijn er ook zwart en wit – zowel in het glanzend als in het mat – en een matte lichtgrijze. De diverse metalen mogelijkheden zijn gelakt koper, gelakt brons, rvs, geborsteld rvs en verchroomd staal. Er mag een gloeilamp met E27 fitting in worden gebruikt met een wattage van maximaal 40 watt of een energiezuinig gloeilamp met een wattage van maximaal 7 watt.

&tradition_flowerpots &tradition_flowerpots &tradition_flowerpots &tradition_flowerpots


In 1971 wordt de VP1 aangevuld met een grotere broer, de Flowerpot VP2. Hiervan is de diameter meer dan twee keer zo groot is, namelijk 50 centimeter. De hoogte van de kap van deze hanglamp is 36 centimeter. De VP2 heeft minder kleurmogelijkheden, hij kan in het zwart, wit, geel of rood gekozen worden. Door de grotere kap kan er ook een hoger wattage lichtbron in worden toegepast. Er mag een gloeilamp met E27 fitting in van maximaal 60 watt of een energie zuinige gloeilamp van maximaal 11 watt.

&tradition_flowerpots &tradition_flowerpots &tradition_flowerpots &tradition_flowerpots


Natuurlijk kunnen deze lampjes als enkel element al een bijzondere aanvulling in je interieur vormen maar door ze te groeperen ontstaan er een volledig nieuw geheel. Volledig nieuwe ontwerpen die je helemaal kan aanpassen aan de situatie waarvoor je op zoek bent naar iets speciaals.

Je kunt er bijvoorbeeld een kroonluchter of een andere opvallende vorm van samenstellen. Of je hangt ze, soort van willekeurig, bij elkaar. Door ook nog verschillende kleuren te combineren zorg je er voor dat ze extra in het oog springen.

&tradition_flowerpots &tradition_flowerpots &tradition_flowerpots &tradition_flowerpots


Hou je meer van minimalistisch en minder van kleur dan kun je natuurlijk ook een groep maken van Flowerpots in dezelfde kleur. In alle gevallen kan je er ook nog voor kiezen, afhankelijk of de situatie zich hier voor leent, om ergens eigenwijs tussen de kleine hanglampjes één of twee van de grotere modellen te hangen. Of bijvoorbeeld één of twee in een kleur die bij de accentkleur van je interieur past.


&tradition_flowerpots

De Flowerpot VP1 of VP2 kunnen ook als sfeerverlichting boven een dressoir gehangen worden waarbij je de lampjes al dan niet in een kleur kiest. Als verlichting boven een eettafel kunnen ze een bijzonder beeld vormen door de herhaling en de futuristische vormgeving. Door de lampen in dezelfde kleur te kiezen als bijvoorbeeld de stoelen en / of de tafel zie je eenheid ontstaan en krijgt het een heel rustige uitstraling.De felgekleurde modellen kun je bijvoorbeeld toepassen in een kleur die aansluit bij de accentkleur die je hebt gekozen voor je interieur terwijl de hoogglans witte en zwarte uitvoering perfect kunnen aansluiten bij een interieur met weinig kleur-accenten. Dit geldt ook voor de glanzend en mat stalen uitvoering. Ook in een klassieker interieur kan de mat stalen uitvoering een goede keuze zijn.


&tradition_flowerpots

Naast hanglampen zijn er ook nog twee tafellampen in de Flowerpot collectie van Verner Panton. Er is de VP3 welke op een strak pootje staat, de diameter van de kap is even groot als de VP1, namelijk 23 centimeter. De totale hoogte van deze Flowerpot is 50 centimeter. Deze tafellamp, die in 1969 is ontworpen is, heeft een strakke en heel rustige uitstraling doordat hij helemaal wordt uitgevoerd in één kleur. Daarbij is de stroomkabel van twee meter, transparant waardoor hij nauwelijks opvalt en de lamp zelf alle aandacht krijgt. Erg leuk om op een televisiekast te plaatsen zodat je wel licht hebt maar er niet in kan kijken, of op een dressoir als kleuraccent en een stukje sfeerverlichting.Hou je van felle kleuren dan kun je kiezen uit geel, rood, oranje, turkoois en mint. Past zo’n opvallende kleur niet in je interieur dan kun je kiezen voor zwart of wit, mat lichtgrijs of geborsteld staal.

Hij geeft hoofdzakelijk sfeerlicht aangezien er maar een gloeilamp met een E27 fitting in mag met een maximaal wattage van 40 watt. Je kan ook kiezen voor een energiezuinige variant lichtbron met een wattage van maximaal 7 watt.


&tradition_flowerpots


Doordat de matte kleuren zwart, wit en lichtgrijs minder nadrukkelijk aanwezig zijn kan het ook mogelijk zijn om ze toe te passen in een klassieker interieur. Afhankelijk van de overige materialen in de ruimte zou je de Flowerpot ook kunnen uitvoeren in brons of koper zodat ze een klassieker tintje krijgen. Deze uitvoeringen zijn overigens ook vaak goed te combineren met een interieur waar de natuurlijke materialen en kleuren ene hoofdrol spelen.


Naast particulier gebruik is deze verlichting van Verner Panton ook heel goed op projectbasis toepassen. Dit is bijvoorbeeld te zien in het BMW-museum en een bar van Carlsberg.

&tradition_flowerpots &tradition_flowerpots


Geef je ideeën de ruimte en kijk eens wat jij voor iets bijzonders kan maken met de Flowerpots. Of het nou gaat om één hangend model in zijn eentje boven de hoektafel bij de zithoek, een compositie in de vide met verschillende maten en / of kleuren of dat je de tafellampjes een mooie plek weet te geven in je interieur.

Geniet van dit ontwerp waarvan de eerste al meer dan 45 jaar geleden werd ontworpen en nog steeds een prachtige aanvulling kan zijn in je interieur!

Bronvermelding: www.andtradition.com

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.