Luchtige tafellamp: de Glam van Prandina

Written by margitkengen. Posted in Tafellampen, Verlichting

prandina_glam

Ook met verlichting kan je kleur toevoegen aan je interieur, bijvoorbeeld met de Glam tafellamp van het Italiaanse verlichtingsmerk Prandina. Deze is verrassend luchtig vormgegeven en is er naast met een gedeelte in rood glas ook in andere combinaties met helder glas, gesatineerd glas of zelfs spiegelglas als het in het oog mag springen.

De Belgische ontwerper Luc Ramael startte met de Glam tafellampen in 2005 en in 2009 kwamen er twee kleinere uitvoeringen bij, de Glam Small. Aan het ontwerp van deze lampen is duidelijk te zien dat Luc Ramael geen liefhebber is van overbodige details en dat hij de lamp een rustige maar bijzondere uitstraling wilde geven. Ze zijn heel erg transparant en luchtig vormgegeven, dit komt heel goed tot zijn recht bij de keuze van een helder glazen voet.

De Glam wordt helemaal gemaakt van geblazen glas in verschillende uitvoeringen en combinaties. Leuk detail is dat er onder aan de glazen voet een kleine uitsparing is gemaakt om de stroomkabel door naar buiten te laten lopen.

Glam

prandina_glam prandina_glam

De Glam zoals die in 2005 ontworpen is heeft een stroomkabel die uitgevoerd is in rode stof, lekker fris en opvallend en daardoor ook echt een onderdeel van het ontwerp. Op deze kabel zit een snoerdimmer verwerkt waardoor je zelf de lichtsterkte kan regelen. Dit is heel erg prettig in gebruik want in de Glam T3 mogen maximaal drie halogeen lichtbronnen met een G9 steekfitting worden gebruikt, elk van 60 watt. En zelfs in de kleinere uitvoering, de Glam T1 mogen drie van hetzelfde type lichtbronnen worden gebruikt, alleen elk van maximaal 40 watt.


De Glam T1 heeft zowel een hoogte als een diameter van 36 centimeter. De onderkant van de voet heeft hierbij een diameter van 17 centimeter. Bij de Glam T3 zijn de diameter en de hoogte zelfs 48 centimeter en daarbij wordt de diameter van de voet aan de onderkant 22,5 centimeter.

De basis van deze lampen kan worden uitgevoerd in wit gesatineerd opaal glas of je legt de nadruk op zijn luchtigheid door de helder glazen voet te kiezen. Daarbij kan je voor de kap kiezen uit vier verschillende mogelijkheden zodat je ze goed kan afstemmen bij de andere onderdelen van je interieur. Zo is er een wit glazen kap mogelijk waarmee de Glam een heel serene uitstraling krijgt. Een heel rustige uitstraling ontstaat bij deze uitvoering als je de voet ook in het wit kiest en bij de transparante voet ontstaat er een stukje contrast zonder dat hij dominant aanwezig is.

Mag de lamp nadrukkelijker aanwezig zijn en sluit het aan bij de kleuren in je interieur dan zou je voor een zwarte of rode kap kunnen kiezen. En als dat nog niet voldoende opvalt dan is er nog een kap van spiegelglas. Dit zorgt voor een hele chique, gewaagde uitstraling van de Glam.

Glam Small

prandina_glam prandina_glam

De aanvulling van deze tafellampen werd in 2009 gerealiseerd met de Glam Small T1 en de Glam Small T3, deze hebben natuurlijk ook een minder hoog wattage. In de T1 Small mag één halogeen steeklampje worden toegepast van maximaal 40 watt met een G9 fitting. De T3 Small is geschikt voor eenzelfde lichtbron, echter met een maximaal wattage van 60 watt.

De Glam Small T1 heeft zowel een hoogte als een diameter van 24 centimeter. De onderkant van de voet heeft hierbij een diameter van 11,2 centimeter. Bij de Glam Small T3 zijn de diameter en de hoogte zelfs 30 centimeter en daarbij wordt de diameter van de voet aan de onderkant 14 centimeter.

De twee kleine uitvoeringen van de Glam hebben altijd een helder glazen voet waarbij je voor de kap kan kiezen uit wit gesatineerd glas of in rood glas. Let er wel op dat de kleine Glams geen rood snoer hebben.

De transparante voet gecombineerd met de witte kap zorgt voor een serene en stijlvolle uitstraling. Als je de grote Glam in deze samenstelling kiest zorgt het rode snoer hierbij voor een eigenwijs detail en wordt de transparantie van de voet benadrukt, de stroomkabel lijkt als het ware de kap te dragen. Dit geeft een heel bijzonder effect.


prandina_glam

Helemaal in het opaal glas uitgevoerd zorgt de Glam voor een heel rustig en minimalistisch beeld. Puur, strak en toch vriendelijk door de ronde vormen van het ontwerp. Deze uitvoering kan ook erg geschikt zijn om te laten passen bij een interieur met klassieke elementen.prandina_glam

Bijna lijnrecht tegenover deze rustige uitvoering staat de uitvoering met de kap in spiegel. Die zorgt er voor dat de Glam een echte eye-catcher wordt. Zeker op een transparante voet springt hij mooi in het oog met wederom het rode snoer als extra detail.prandina_glam

Met de rode kap zorg je voor een warme uitstraling en durf je kleur te bekennen. Afhankelijk van wat je wil bereiken is het aan te raden om de kleur van de kap in een ander onderdeel van het interieur terug te laten komen, bijvoorbeeld in een schilderij. Dat zorgt er voor dat de lamp mooi één geheel vormt met de rest. Dit hoeft natuurlijk niet, maar als alleen de Glam in de rode kleur is uitgevoerd krijgt hij álle aandacht, dit is dan een bewuste keuze.prandina_glam

Door de juiste combinatie van voet en kap te kiezen, en natuurlijk de passende afmeting voor de plek waarvoor je hem zoekt, kan je er voor zorgen dat hij zowel in een modern, strak interieur past als in een klassieker interieur.


Past één van deze uitvoeringen van de Glam in jouw interieur?

Bronvermelding: www.prandina.it

Tags: , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.