Tijdloze tafellamp: de Taccia van Flos

Written by margitkengen. Posted in Tafellampen, Verlichting

flos_taccia

Éen van de tijdloze klassiekers in de collectie van het Italiaanse merk Flos is de tafellamp Taccia. Dit ontwerp van de eveneens Italiaanse broers Achille en Pier Giacomo Castiglioni stamt uit 1962 en is nog steeds een prachtige aanvulling in menig interieur. Hij is er in verschillende kleuren en in twee afmetingen.


De Taccia is een bijzondere uitvoering van een tafellamp. Hij heeft een basis en een kap maar het speciale hiervan is dat de lichtbron in de basis is verwerkt. Daarbij ligt de kap los op de basis waardoor je de richting en manier van lichtspreiding zelf bepaald door deze in meer of mindere mate te kantelen en te richten. Het is indirect licht dat wordt gereflecteerd door de mat witte binnenkant van de glazen of PMMA (kunststof). De buitenkant van deze gelakt aluminium reflector is hoogglans wit. Het licht is afkomstig van de led lichtbron van 28 watt en een lichtkleur van 2700° Kelvin. Met de dimmer kan het licht aan en uit gezet worden en worden gedimd tussen de 10% en 100%.


Voor de vernikkeld metalen basis heb je keuze uit verschillende afwerkingen zodat je de Taccia goed kan laten aansluiten bij de rest van je interieur. Door bijvoorbeeld de geanodiseerd bronzen basis te kiezen bij een interieur met natuurlijke materialen en kleuren zorg je er voor dat deze tafellamp er goed bij past. Wanneer er grijstinten in het interieur gekozen zijn dan zou de geanodiseerd aluminium voet een mogelijkheid kunnen zijn. Heb je bij de keuze van het meubilair en de ruimte zwart en wit meer de hoofdrol laten spelen dan zou de zwarte voet een goede keuze kunnen zijn.

flos_taccia flos_taccia flos_taccia


flos_taccia

Deze voet van de Taccia heeft een diameter van 19 centimeter en is daarbij 26 centimeter hoog. De totale hoogte van het geheel is 54 centimeter en de kap heeft een diameter van 49,5 centimeter.

Als aanvulling op deze afmeting is er later een kleinere uitvoering bijgekomen, de Taccia Small. Deze heeft een voet met een diameter van 14,2 centimeter en heeft daarbij een hoogte van 19,8 centimeter. De totale hoogte bij de Taccia Small is 48,5 centimeter en hij heeft een kap met een diameter van 37,3 centimeter.Deze kleinere Taccia is grotendeels hetzelfde uitgevoerd als zijn grotere broer want ook deze lamp is voorzien van een dimmer om hem aan en uit te zetten en de lichtsterkte te kunnen dimmen tussen de 10% en 100%. De gelakt aluminium reflector is eveneens hetzelfde uitgevoerd met een mat witte binnenkant een een hoogglans witte buitenkant. Een verschil met de grote Taccia is bijvoorbeeld dat bij deze uitvoering de PMMA (kunststof) kap niet mogelijk is, er kan alleen een glazen kap gekozen worden.


flos_taccia

Een ander verschil is dat de basis, naast in geanodiseerd brons, geanodiseerd zilver en zwart, ook in geanodiseerd violet gekozen kan worden. Een meer in het oog springende kleur zonder dat hij heel dominant aanwezig. Bij deze uitvoering is het eveneens belangrijk om hem goed af te stemmen op zijn omgeving zodat hij een eenheid gaat vormen met de overige onderdelen die er omheen staan.Opvallend aan het ontwerp is het contrast tussen het gladde materiaal en de ronde vorm van de kap met de voet. Deze heeft strakke, rechte lijnen en meer structuur. Hierdoor ontstaat er een spannend spel tussen beide delen en zorgt het geheel er voor dat het beeld, omdat dit telkens weer anders is, niet snel gaat vervelen.


De Taccia kan zich thuisvoelen in veel verschillende interieurs. In een modern en minimalistisch interieur bijvoorbeeld waarbij de materialen goed aansluiten bij deze stijl. Maar ook in een klassieker ingerichte ruimte kan hij, wanneer het goed wordt afgestemd op elkaar, een goede en sfeervolle aanvulling zijn.

flos_taccia flos_taccia flos_taccia flos_taccia


flos_taccia flos_taccia

De Taccia is een ontwerp waarbij de manier van het verpreiden van het licht op een hele andere manier is toegepast. Daarbij heeft een een dergelijk ontwerp dat tijdloos en toch heel bijzonder is. En als je dan ook nog zelf invloed hebt op de plaatsing van de kap en dus de reflectie van het licht haal je een klassieker in huis waar je jarenlang plezier van kan hebben.


flos_taccia

Welke van de uitvoeringen van deze klassieker van Flos uit 1962 past er het beste bij jou? En waar ga je dit ontwerp van Achille en Pier Giacomo Castiglioni een mooi plaatsje geven? Wordt het de woonkamer, werkkamer, slaapkamer of toch de hal?


En kun je geen genoeg krijgen van de Taccia, klik dan hier om er nog een kort filmpje over te kijken.

Bronvermelding: www.flos.com


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.