Geraffineerde, flexibele vloerlamp: de Fez van Baltensweiler

Written by margitkengen. Posted in Verlichting, Vloerlampen

baltensweiler_fez"

Soms is het gewoon niet genoeg als een vloerlamp naar één vaste plek, bijvoorbeeld alleen naar boven of beneden schijnt. Een lamp die zorgt voor meer flexibiliteit is dan gewenst zodat je zelf kan bepalen waar je het licht op wilt richten en hoe fel het moet zijn. Dat kan met de Fez vloerlamp in de collectie van het Zwitserse verlichtingsmerk Baltensweiler. Hij is er in drie uitvoeringen zodat je hem goed kan laten passen bij de rest van de ruimte.


De naam van dit ontwerp refereert naar de stad Fez, waar ooit hoofddeksels werden gedragen in de vorm van een kegel zonder de punt. De Fez vloerlamp is in 2015 ontworpen door Baltensweiler, Niederberger. Opvallend is dat er hierbij geen overbodige details te vinden. Hij heeft een hele pure en strakke uitstraling door de toepassing van zo min mogelijk verschillende materialen.

Uitvoeringen

Bij deze flexibele vloerlamp zijn de voet en de stroomkabel altijd zwart. Het gedeelte van de stang dat uitgeschoven kan worden wordt in alle gevallen in het aluminium uitgevoerd. Voor het dunne afdekplaatje van de voet en de buitenkant van het kapje heb je de keuze uit drie verschillende uitvoeringen:


Geanodiseerd aluminium

baltensweiler_fez baltensweiler_fez


Je kan de Fez bijvoorbeeld kiezen in geanodiseerd aluminium met een chique matte uitstraling. Om er voor te zorgen dat er eenheid ontstaat is het belangrijk om het materiaal of een kleur die hier dicht bij aansluit, in andere meubels terug te laten komen. Bijvoorbeeld in het onderstel van de bank, de eettafel of eetkamerstoelen.Wit

baltensweiler_fez baltensweiler_fez


Wil je de Fez subtiel aanwezig laten zijn in een licht interieur dan zou de witte uitvoering een goede keuze kunnen zijn. Maar je zou deze witte versie ook tegen een gekleurde wand kunnen plaatsen waarbij het contrast met de kleur van de wand er voor zorgt dat de Fez een fris accent vormt.Zwart

baltensweiler_fez baltensweiler_fez


Mag hij wat meer in het oog springen dan is er ook een zwarte uitvoering. Door het zwart elders in het interieur terug te laten komen vormen alle losse onderdelen één geheel. Dit kun je bereiken met bijvoorbeeld een zwarte bank of fauteuil in de buurt van de Fez maar ook door zwart in details, bijvoorbeeld een onderstel van een salontafel of bijzettafel terug te laten komen.


Bijzonderheden

Kap

baltensweiler_fez


De kap van de Fez vloerlamp is zodanig te verstellen dat hij bij vrijwel elke functie van pas komt. Of je nu wilt lezen en direct gericht licht nodig hebt of dat er een donkere hoek in de kamer is die het goed kan gebruiken om aangelicht te worden.


baltensweiler_fez

Door de flexibele kap bepaal je zelf welk licht je wanneer nodig hebt en kan je het heel gemakkelijk aanpassen als de situatie daar om vraagt. En doordat er uit zowel de bovenkant als de onderkant van de kap licht komt krijg je nog meer mogelijkheden voor het kiezen van het licht.In hoogte verstelbaar

baltensweiler_fez


Aan de voet van de Fez zit een basisstang. Hierin zit echter nog een dunnere stang waaraan de kaap bevestigd is. Die zorgt er voor dat de hoogte van de lamp versteld kan worden van 100 tot 187 centimeter.Bediening

baltensweiler_fez


Zelfs de bediening van de lamp is op een subtiele manier verwerkt in het ontwerp. Zo zit er een schakelaar verwerkt in de kap van de Fez. Dit zorgt er voor dat je het directe en indirecte licht los van elkaar kan schakelen. Daarnaast is de aan-uit-schakelaar tevens de dimmer. Dit is slechts een subtiel klein knopje op de bovenkant van de basisstang. Doordat het dimmen traploos is bepaal je zelf precies hoe veel licht je op dat moment nodig hebt.Voet

Bijzonder aan de voet van de flexibele vloerlamp is dat de kabel die je niet nodig hebt, opgerold kan worden in de voet. Als je hem vrij dichtbij een stopcontact hebt staan heb je dus niet een storende losliggende kabel maar berg je deze eenvoudig op in de voet met een diameter van 23 centimeter. Zo ziet het er opgeruimd uit en gaat alle aandacht naar de lamp zelf in niet naar het te veel aan kabel.baltensweiler_fez

Deze vloerlamp van Baltensweiler is voorzien van led-lichtbronnen die zorgen voor 3695 lumen lichtopbrengst. De 36 watt led is 2700 graden Kelvin en wordt extra warmwit genoemd. Doordat de binnenkant van de kap altijd in het wit wordt uitgevoerd is er een zo optimaal mogelijke lichtopbrengst en lichtspreiding. Hierbij zorgt de bovenkant van de kap voor een lichtbundel van 100 graden. De onderzijde heeft een lichtbundel van 25 tot 55 graden. De Fez is voorzien van een ingebouwde transformator.baltensweiler_fez baltensweiler_fez

Door de dubbele lichtspreiding ontstaat er een bijzonder licht-schaduwspel op de wand / het plafond. De situatie ziet er telkens weer anders uit wanneer je de kap hebt versteld naar de richting waar je licht nodig hebt.baltensweiler_fez

Heb je al een plaats in jouw interieur in gedachte waar de Fez vloerlamp van Baltensweiler, zowel in zijn vormgeving als in zijn handige functie, een aanvulling zou kunnen zijn?

Bronvermelding: www.baltensweiler.ch

Tags: , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.