Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Breadcrumbs is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Sidebar is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477
Subtiele tafellamp: de Ascent van Luceplan

Subtiele tafellamp: de Ascent van Luceplan

Written by margitkengen. Posted in Tafellampen, Verlichting

luceplan_ascent

De Ascent is een subtiele tafellamp die in april 2013 werd opgenomen in de collectie van het Italiaanse verlichtingsmerk Luceplan. De Noorse ontwerper, Daniel Rybakken, heeft met dit ontwerp gezorgd voor een klein maar praktische tafellampje. Extra bijzonder is de manier waarop hij gedimd wordt…

Het dimmen gebeurd namelijk door het kapje te verschuiven over de steel waaraan hij zit, hoe hoger je het kapje schuift hoe meer licht hij oplevert. Hij is helemaal uit als het kapje op de bodem zit en zorgt voor het volle wattage wanneer het kapje helemaal bovenin gepositioneerd is. Daarbij is het niet alleen de lichtopbrengst die veranderd maar ook de lichtspreiding. Hoe hoger het kapje hoe verder het licht verspreid wordt rondom de Ascent. Met dit model kun je dus op een eenvoudige manier zelf bepalen hoe veel licht je op dat moment nodig hebt.

luceplan_ascent luceplan_ascent luceplan_ascent luceplan_ascent

Daniel Rybakken, opgegroeid in Oslo, heeft zijn eigen ontwerpbureau en heeft met zijn ontwerpen al meerdere prijzen gewonnen. Bijvoorbeeld de ‘Best of the Best’ Red Dot Award (2007), de Bruno Mathsson Award (2011) en de Elle Decoration International Design Award (2013). Met zijn ontwerpen is hij vaak gericht op het zorgen voor het nabootsen van daglicht en dit te suggereren met kunstmatige verlichting.

De totale hoogte van de Ascent is 64,6 centimeter waarbij er bovenin minimaal 6 centimeter overblijft van het dunne steeltje met een diameter van slecht 1 centimeter, wanneer je het kapje gaat verplaatsen. Het kapje zelf heeft een diameter van 8,4 centimeter en is 10 centimeter hoog. Hij heeft dus bescheiden afmetingen en valt hoofdzakelijk op door de subtiele vormgeving.

luceplan_ascent


Het kapje wordt gemaakt van geanodiseerd aluminium dat aan de buitenkant zwart wordt gelakt en de voet is zwart gelakt metaal dat zorgt voor een stabiele basis. De steel is van zwarte technopolymeer. De tafelbout is van polyurethaan rubber, eveneens in het zwart. Doordat alles in het zwart is afgewerkt ontstaat er één geheel en ontstaat er rust. Ook zorgt het er voor dat de vormgeving en functie de aandacht krijgt.

Natuurlijk is ook dit model, zoals het overgrote deel van de nieuwe verlichting, voorzien van led lichtbronnen. In dit geval is er 10 watt toegepast met 2700 Kelvin dat dicht ligt bij de kleur van een gloeilamp.


Bij de Ascent zijn er twee verschillende uitvoeringen mogelijk. Zo is er een die op een voet staat, die je dus gemakkelijk kan verplaatsen. Bijvoorbeeld op je werktafel of naast de televisie op de kast. De lamp heeft een heel luchtige uitstraling en neemt niet veel plaats in. De voet is namelijk maar 17 bij 17 centimeter.

Daarnaast is er de mogelijkheid om een vast Ascent te kiezen die vast wordt gezet in het blad van de tafel of bijvoorbeeld de kast. Hierdoor mis je een stukje flexibiliteit maar het ziet er wel extra minimalistisch uit als je er voor kiest om hem bijvoorbeeld in het blad van het dressoir te verwerken. En door een slim stukje techniek is de steel tot 15 graden te kantelen en om er voor te zorgen dat de techniek aan de binnenkant niks te lijden heeft is het kapje draaibaar. Hij is dus ook voor openbare ruimtes en projecten geschikt.

luceplan_ascent

Door zijn geraffineerde vormgeving kan hij veel verschillende interieurs worden geplaatst. Heb je een zwart-wit georiënteerd interieur? Of een interieur met veel kleur waar de lamp een rustig onderdeel van moet gaan vormen? Of zijn er klassieke details die terugkomen in je interieur? In al deze situatie zou het goed kunnen dat de Ascent hierop een mooie aanvulling kan zijn.

Bronvermelding: www.luceplan.com, www.danielrybakken.com

Tags: , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.