Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Breadcrumbs is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Sidebar is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477
Hoe kies je een vloerkleed?

Hoe kies je een vloerkleed?

Als je besloten heb om een vloerkleed aan te willen gaan schaffen dan zijn er nog een heel aantal punten waar je rekening mee moet houden om de juiste keuze te kunnen maken. Kortom: hoe kies je een vloerkleed? Hieronder heb ik een stappenplan gemaakt met een aantal punten die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Stappenplan

 • Stap 1. Vorm en afmeting: Wat past er het beste in jouw interieur?
 • Stap 2. Type vloerkleed: Wat spreekt je het meeste aan? Hoogpolig, laagpolig of iets dat daar tussenin zit?
 • Stap 3. Materiaalkeuze: Geef je de voorkeur aan een natuurlijk of een synthetisch materiaal of misschien een combinatie van verschillende materialen?
 • Stap 4. Kleurkeuze: Kies je voor een sprekende kleur of liever een pastel- of natureltint?
 • Stap 5. Randafwerking: Wil je de rand laten opvallen of juist niet?

Stap 1. Vorm en afmeting

De vorm en de afmeting zijn een belangrijke eerste stap bij de keuze van je vloerkleed. Maatwerk is hierbij erg belangrijk, zelden tot nooit is een vloerkleed met een standaard afmeting namelijk de meest geschikte keuze voor jouw ruimte. Het lastige bij het kiezen van een vloerkleed is dat er geen vaste regels zijn die je kan toepassen.

In de ene kamer kan het de beste en mooiste keuze zijn om al de meubels er op te zetten maar in een andere kamer kan het misschien wel beter zijn om de meubels slechts gedeeltelijk of misschien wel helemaal niet op het vloerkleed te zetten.

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed

Met de vorm van het vloerkleed kun je bijvoorbeeld de vorm van de ruimte benadrukken of juist niet. En door de afmeting kun je de ruimte bijvoorbeeld groter doen lijken dan deze in werkelijkheid is. Een te klein vloerkleed zorgt juist voor het tegenovergestelde, de ruimte kan dan kleiner overkomen. Ook kan je met de vorm en afmeting de architectuur van de ruimte versterken.

Vierkant of rechthoekig is lang niet altijd de juiste keuze, misschien dat in jouw kamer een geheel of gedeeltelijk rond vloerkleed, een vloerkleed met een schuine kant of een combinatie van twee verschillende vormen en structuren wel een veel betere keuze is. Het is wel belangrijk om er voor te zorgen dat het ontwerp met betrekking tot de opstelling van het meubilair al klopt, hier wordt het vloerkleed immers op aangepast.

TIP: plak de vorm en afmeting die je in gedachte hebt eens af op de vloer met schilders-tape. Zo krijg je een beter beeld van het effect wat het vloerkleed zal gaan hebben. En geef jezelf de tijd om even te wennen aan de ‘nieuwe’ situatie aangezien deze anders is als dat je lange tijd gewend bent geweest.

TIP: Aangezien de vorm en afmeting helemaal afhankelijk zijn van de ruimte ontstaat er, bij iemand die hier ervaring mee heeft, vaak bij binnenkomst al een idee over de vorm en afmeting voor die specifieke ruimte. Het is dan ook verstandig om advies in te winnen zodat je zeker weet dat er goed is nagedacht over de vorm en de afmeting zodat er een optimaal en geslaagd eindresultaat ontstaat.

Stap 2. Type vloerkleed

HOOGPOLIG

Heb je bijvoorbeeld een strak interieur waarbij je voor het vloerkleed op zoek bent naar een stukje contrast dan kan een hoogpolig vloerkleed hier een goede oplossing voor zijn. Door de vaak lossere poolsamenstelling krijgt het een nonchalante uitstraling. Dit zorgt voor het contrast met bijvoorbeeld een strak leren bank. Tevens kan het zorgen voor structuurverschillen en warmte in een ruimte.

Je kan onder andere kiezen voor een relatief vaste poolstructuur, hierdoor blijven de polen relatief goed rechtop staan waardoor de dikte van het vloerkleed bijna geheel behouden blijft. Bij een samenstelling van polen die losser gezet zijn blijft er een bepaalde dikte, maar zal de structuur zich iets meer laten pletten. Bij een vloerkleed met lange dunne polen blijft er weinig hoogte over omdat deze draden plat gaat liggen. Het heeft dan wel de nonchalante uitstraling maar weinig hoogte. Het is helemaal afhankelijk van persoonlijke smaak welk type je het meeste aanspreekt.

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed

LAAGPOLIG

Hou je van minimalistisch maar wil je wel een stukje warmte toevoegen aan je interieur? Dan zou je kunnen kiezen voor een laagpolig vloerkleed. Door de voortdurende ontwikkeling zijn er steeds meer mogelijkheden op dit gebied. Er zijn bijvoorbeeld verschillende structuren, van heel glad tot stoere, grovere structuren. Je hebt de keuze uit heel veel kleuren zodat je het perfect kan laten passen bij de rest van je interieur. En ook zijn er verschillende poolhoogtes mogelijk.

Naast de keuze van de structuur, de kleur en de poolhoogte is het ook verstandig om er bij stil te staan of een effen of een gemêleerd vloerkleed je voorkeur heeft. Wanneer je kiest voor een mêlering is deze minder besmettelijk en daardoor gemakkelijker in gebruik aangezien je er minder snel iets op ziet liggen. Bij een vloerkleed waarbij er kleine hoogteverschillen zijn in de draden van de polen werkt dit ook zo.

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed

Stap 3. Materiaalkeuze

Als je bepaalt hebt welke vorm en afmeting je vloerkleed moet krijgen en welke poolhoogte het ongeveer zou moeten gaan worden kun je gaan kijken naar de keuze van het materiaal.

NATUURLIJKE MATERIALEN

Deze kunnen zorgen voor een stoere, luxe en puur-natuur uitstraling in je kamer. Voorbeelden van materialen die hiervoor gebruikt worden zijn onder andere katoen, wol, (geiten-)haar, kokos en sisal. Elk met hun eigen eigenschappen.

Katoen is bijvoorbeeld een sterk materiaal maar is helaas wel gevoelig voor vlekken en verkleuring. Vaak neemt men dit echter voor lief aangezien dit inherent is aan het materiaal en de uitstraling van katoen niet nagemaakt kan worden. Wol kan zorgen voor een luxe uitstraling heeft daarbij de praktische eigenschap dat het (tot op zekere hoogte natuurlijk) vuil-afstotend is. Daarbij is het een veerkrachtig materiaal en werkt het isolerend. Wol wordt ook wel gecombineerd met (geiten)haar. Kokos en sisal zijn sterke natuurlijk vezels en hebben vaak kleine kleur- of structuurverschillen waardoor ze een grovere uitstraling krijgen. Ze zijn niet echt zacht en ze zijn wat moeilijker schoon te maken. Afhankelijk van de leverancier en het type product worden ze per vierkante meter geproduceerd of op een vaste breedte van bijvoorbeeld 400 centimeter.

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed

SYNTHETISCHE MATERIALEN

Deze worden vaak gekozen omdat ze prettige én praktische eigenschappen hebben in gebruik. Kunststoffen worden tegenwoordig zodanig geproduceerd dat je ze soms niet eens meer herkend als kuntststof. Afhankelijk van hun structuur kunnen ze bijvoorbeeld heerlijk zacht zijn.

Voorbeelden van kunststoffen die, al dan niet gecombineerd, gebruikt worden voor het maken van vloerkleden zijn polyamide (PA), polyacryl (PAC), polyester (PL) en polyproyleen (PP). Handige eigenschappen zijn dat ze over het algemeen gezien lichtecht zijn, wat betekent dat ze relatief weinig verkleuren. Daarnaast zijn ze erg gebruiksvriendelijk omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en ze zijn ook vaak gunstig in prijs omdat ze meestal op 400 of 500 centimeter breed gemaakt worden.

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed

Stap 4. Kleurkeuze

hoe_kies_je_een_vloerkleed


Kies je voor een wollen vloerkleed, dat vaak hoger ligt in prijs dan synthetisch, dan kiest men de kleur vaak tijdloos. Je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben en er niet op uitgekeken raken. Of hou je meer van de zachtere kleuren? Dan kun je er voor kiezen om de kleur van het vloerkleed subtieler te kiezen waarbij deze mee gaat met de kleur van de vloer en de basis van de kamer. Je kunt dan voor contrast zorgen door de bank in een donkerdere kleur te kiezen of bijvoorbeeld accessoires en kunst meer op te laten vallen.


hoe_kies_je_een_vloerkleed

Bij een kunststof vloerkleed, dat vaak lager ligt in prijs dan wol, is het gemakkelijker om voor kleur te kiezen aangezien je het na een aantal jaren zou kunnen vervangen. Zorg er wel voor dat als je voor kleur kiest je deze kleur altijd ergens laat terug komen in iets anders. Anders trekt alleen het vloerkleed de aandacht en niet de rest van je interieur. Zorg dus voor een evenwicht in het geheel. De kleur van het vloerkleed is afhankelijk van de meubels die er bij komen te staan, hou daarbij dus rekening met eventuele veranderingen in de (nabije) toekomst.


hoe_kies_je_een_vloerkleed

Wil je wel graag kleur maar vind je helemaal effen te gewoontjes denk er dan eens over na om een gekleurde streep te kiezen in het vloerkleed. Het overgrote deel is dan subtieler van kleur en de strook van bijvoorbeeld 10 centimeter zorgt voor een fris accent dat weer ergens anders in het interieur terugkomt. Of kies voor een patroon met een streep, al dan niet in felle of subtiele tinten.


Stap 5. Randafwerking

Hierbij zijn er een heel aantal keuzemogelijkheden waarbij je je moet afvragen wat je wilt bereiken met de randafwerking.

FESTONNEREN

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed


Dit wil zeggen dat de rand wordt afgewerkt met een draad in een bijpassende kleur die er om heen gezet wordt, hierbij kun je kiezen voor zowel wollen als nylongarens. De rand valt dan niet te veel op.


SMALLE BIES

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed


Ook wel ‘blind banderen’ genoemd. Het vloerkleed krijgt een smalle band, in een zelf te kiezen materiaal, rondom waardoor de rand nauwelijks zichtbaar is. Het is ook mogelijk om er een smalle bies aan te zetten waarbij de stiknaad in het zicht zit.

BANDEREN

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed


Kies hierbij zelf je materiaal en de breedte van de rand. Katoen zorgt bijvoorbeeld voor een natuurlijke uitstraling en een synthetisch materiaal is makkelijker schoon te houden en hij verkleurt minder. Linnen of jute zorgen voor een stoere uitstraling.

DECORATIEVE BAND

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed


De rand laat je hiermee extra in het oog springen, dit kan bijvoorbeeld in het leer. De rand speelt dan een dominantere rol in het interieur, denk er goed over na of dit de bedoeling is of dat je liever de vorm, kleur of afmeting wilt laten opvallen.

VOLUMETAPIJT

hoe_kies_je_een_vloerkleed hoe_kies_je_een_vloerkleed


Met een volumetapijt wordt er bij een laagpolig vloerkleed gezorgd voor een meer luxe uitstraling. Hierbij worden de randen rondom omgeslagen en het hoogteverschil aan de onderkant wordt opgevulde met veerkrachtig ondertapijt.


Succes!

Bronvermelding: www.millenerpoort.nlwww.danskina.comwww.kinast-teppiche.dewww.besouw.nlwww.dessohome.nlwww.festocarpets.nl

Comments (4)

 • Katleen Godyns

  |

  Hallo, leuke website.
  Kan je mij vertellen welk merk dat langpolig veel gekleurd tapijt is ? Of waar ik het kan kopen ?
  Grtn Katleen

  Reply

  • margitkengen

   |

   Hallo Katleen,
   Bedankt voor je reactie en het compliment 🙂 Ik heb je een mailtje gestuurd met verdere informatie.
   Veel succes!
   Groet,
   Margit

   Reply

  • margitkengen

   |

   Bedankt voor de leuke reactie!

   Groet,
   Margit

   Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.