Strakke eettafel: de Lance van Arco

Written by margitkengen. Posted in Eetkamer, Eettafels

arco_lance

In de collectie van het Nederlandse merk Arco, gevestigd in Winterswijk, zit sinds 2005 een strakke eettafel met verschillende mogelijkheden. Natuurlijk is dit model ook heel goed te gebruiken als werktafel, zowel thuis als op kantoor. De in 1942 in Duitsland geboren ontwerper van deze eettafel Lance, Burkhard Vogtherr, zit sinds 2005 in de collectie. En door zijn tijdloze vormgeving is hij nog steeds helemaal van deze tijd.

arco_lance


Eén van de mogelijkheden van de rechthoekige Lance is dat je hem helemaal in een warme, natuurlijke uitstraling kiest. De tafel een elegante uitstraling doordat het blad schuin wordt afgewerkt naar de kopse kant van het blad. Het blad wordt uitgevoerd in massief hout dat kan worden afgewerkt met een standaard transparante lak, een mat-naturel lak of met olie.arco_lance

Er zijn drie houtsoorten waaruit je kan kiezen. Sluit een donkere houtsoort goed aan bij de rest van je interieur dan zou de uitvoering in het Amerikaans noten hier mooi bij kunnen aansluiten. Deze houtsoort zorgt voor een warme uitstraling. Combineer deze uitvoering bijvoorbeeld met heel donkerbruin leren stoelen, dit is een minder harde kleur dan zwart en zorgt er voor dat het warme, chique materiaal van de tafel nog eens benadrukt wordt.


arco_lance

Eiken kan een goede keuze zijn als je deze houtkleur al elders in je interieur hebt toegepast. Let er hierbij wel op dat elk meubel dat uitgevoerd is in eiken een iets andere kleur kan hebben. Het is dan ook verstandig om voldoende afstand te houden tussen de verschillende eiken meubels. Maak een weloverwogen keuze bij de kleur van de stoelen, zwart bijvoorbeeld kan zorgen voor een kille uitstraling als het niet in verhouding staat met de rest van je interieur.


arco_lance

Als laatste kan je nog kiezen voor de Lance in het Europees essen, een sterke houtsoort die licht van kleur is. Deze heeft een frisse uitstraling en kan, net als eiken, met veel kleuren gecombineerd worden. Let er hierbij wel ook op het contrast met het lichte hout in verhouding blijft.


Bij alle houtsoorten is het mogelijk om de klassieke kant op te gaan door de keuze van het model stoelen dat je er aan plaatst. Maar ook de moderne minimalistisch modellen sluiten naadloos aan bij de Lance. Je kunt er dus helemaal je eigen stijl en draai aan geven.

Het onderstel bij de rechthoekige tafel heeft twee mogelijkheden: er zijn schragen die worden gemaakt van mdf en afgewerkt met fineer in dezelfde houtsoort als het blad. Deze schragen geven de tafel een luchtige en stoere uitstraling. Door het blad en de schragen in hetzelfde materiaal te kiezen zorg je voor een rustige uitstraling van de tafel.

De andere mogelijkheid is om te kiezen voor wangen. Deze sluiten de ruimte iets meer af maar doordat ze verjongd zijn lijken ze luchtiger dan ze in werkelijkheid zijn. Deze wangen zijn van mdf die bekleed worden met een dun laagje aluminium en daarover fineer. Hierdoor ontstaat er eenheid binnen het ontwerp van de tafel.

arco_lance arco_lance

Bij zowel het schragen onderstel als dat met de wangen kun je kiezen voor een blad van 90 centimeter breed en wanneer je meer ruimte hebt is er ook een bladbreedte van 105 centimeter. Hierdoor heb je, wanneer je de tafel dekt en uitgebreid wilt tafelen, net wat meer ruimte om alles neer te zetten. Bij beide breedtes zijn de lengtes mogelijk op 210, 240 en 280 centimeter. Aanvullende is er ook een lengte van 190 centimeter mogelijk bij de breedte van 90 centimeter.

De afstand tussen de schragen / wangen is belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van de stoelen die je er bij wilt plaatsen. Je moet natuurlijk voldoende ruimte hebben als je aan wilt schuiven en ook niet te dicht op diegene naast je zitten. Naast het plaatsen van stoelen tussen de schragen heb je ook de mogelijkheid om links en rechts van de schragen / wangen plaatsen of aan het hoofd van de tafel. De ruimte is per lengte van de tafel verschillende en bij de meeste kan je zelf nog kiezen uit een aantal mogelijkheden.

Bij de kleinste langwerpige Lance met een lengte van 190 en een breedte van 90 centimeter zit er een afstand van 120 centimeter tussen de schragen / wangen. Als je de Lance een maatje groter kiest, 210 centimeter lang, dan heb je de keuze uit een afstand van 120 of 140 centimeter. Wanneer je een blad hebt met de lengte van 240 centimeter dan wordt de ruimte 120, 140 of 160 centimeter tussen de schragen / wangen. Bij de grootste Lance met een lengte van 280 centimeter is er voor deze afstand te kiezen uit 160, 180 of 210 cm.

arco_lance


Het kan natuurlijk zijn dat een vierkante tafel beter in je interieur past, dan is er de Lance op een kolomvoet van geslepen rvs. Deze heeft dezelfde vormgeving als de rechthoekige Lance alleen de afmetingen zijn beperkter. Er is een met een blad van 90 bij 90 centimeter en een van 110 bij 110 centimeter. De hoogte van de bovenkant van het blad is 75 centimeter.


Let er bij het kiezen van de stoelen bij één van de Lance tafels, wanneer je kiest voor een model met armleggers, ook goed op dat er een draagconstructie onder het blad zit. Daardoor verschilt de ruimte die je hebt onder het blad, dit merk je vaak pas bij het aanschuiven van de stoelen. Het zou jammer zijn als je stoelen beschadigen doordat ze daar tegenaan stoten.

Is het in jouw interieur mooier om te kiezen voor een tafel met houten details maar die niet geheel in het hout is uitgevoerd? Dan kan je de Lance ook met een wit Corian blad kiezen.

arco_lance


Wil je liever geen tafel die helemaal hout is dan kun je als contrast met de houten poten kiezen voor een wit corian blad. Dit is een praktisch en duurzaam materiaal dat een samenstelling is van natuurlijke mineralen en acryl. Daarnaast is het gemakkelijk schoon te maken en door zijn witte kleur kan het een mooi verfrissend element zijn in je interieur.


Zoals veel producten van Arco is er ook bij de Lance maatwerk mogelijk waarbij je zelf kan varieren met afmetingen waarvan er breedtes mogelijk zijn van 75 tot 105 centimeter. Bij de lengte kan je tussen de 90 en 280 centimter kiezen en voor de tafelhoogte heb je de mogelijkheid zelf te kiezen tussen de 20 en 75 centimeter.

Bij dit model tafel geldt in veel gevallen dat de tafel mooier wordt naarmate hij groter is, de rankheid wordt door zijn lengte dan extra benadrukt. Heb je hier niet genoeg ruimte voor dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor de schragen. Hierdoor blijft er zo veel mogelijk ruimte over en wordt de ruimte minder afgesloten.

Welk blad past er het beste bij jouw interieur? En naar welk onderstel gaat je voorkeur uit? De stoere schragen of de strakke wangen?

arco_lance arco_lance

Bronvermelding: www.arco.nl

Tags: , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.