Verlichting van keramisch schuim: de Reef van Serien

Written by margitkengen. Posted in Hanglampen, Plafondlampen, Tafellampen, Verlichting, Wandlampen

serien_reef

De Reef is ontworpen door de Duitse ontwerp-studio Next Space en zit in de collectie van het eveneens Duitse merk. Dit is een hanglamp met verschillende soorten licht, dit komt door zijn bijzondere kapjes die gemaakt zijn van wit keramisch schuim. De onderkant is open waardoor er direct licht ontstaat en door de kleine gaatjes in het schuim heb je ook diffuus licht. Hij is er niet alleen als hanglamp maar ook als tafellamp, wandlamp en plafondlamp. Voor elke situatie is er dus een Reef te vinden.

serien_reef


Het materiaal dat gebruikt is voor de kapjes, wit keramisch schuim, geven de Reef lampen een geheel eigen uitstraling. Het heeft veel weg van koraal en zorgt voor een sprankelende verspreiding van het licht. Doordat de lichtbron zo hoog mogelijk in het kapje verwerkt is heb je geen directe inkijk in het licht. Maar daarnaast heb je toch ook een vrij brede bundel direct licht omlaag om bijvoorbeeld de krant bij te lezen.serien_reef serien_reef

De Reef heeft een opvallend materiaalgebruik en toch blijft hij subtiel in de ruimte aanwezig waardoor je hem ook heel goed kan toepassen in kleinere ruimtes.


Dit komt door de kleur van de kapjes en omdat ze een diameter hebben van maar 12 centimeter en een hoogte van zijn slechts 7,5 centimeter. Hierdoor blijft de ruimte zo open mogelijk en haalt hij zo min mogelijk zicht weg. Samen met het metalen gedeelte waaraan de kapjes zijn verbonden is het geheel maar 9,5 centimeter. Ook de ophanging is geraffineerd uitgevoerd zodat deze niet afleid van de kapjes. Dit kan worden uitgevoerd in het geborsteld of hoogglans aluminium zodat je zelf kan bepalen wat er het beste aansluit bij jouw interieur.

Er zijn verschillende mogelijkheden bij de hanglamp Reef, zo is er een enkele uitvoering die je bijvoorbeeld boven een relatief kleine ronde of vierkante eettafel kan hangen. Of hij zou een mooi plaatsje kunnen krijgen boven een hoektafel in de zithoek. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de stroompunten nog te bepalen heb je nog meer flexibiliteit. Zo zou je er een aantal, op verschillende hoogtes, bij elkaar kunnen hangen boven een ronde of vierkante eettafel om te zorgen voor een speelser geheel. Bijeen lange eettafel of bar heb je op deze manier de vrijheid om, met enkele Reefs naast elkaar, zelf te bepalen welke afstand er tussen de kapjes moet komen.

serien_reef serien_reef serien_reef serien_reef

De ophanging heeft een diameter van 8 centimeter en is maar 1,5 centimeter dik. Deze ophanging en het kapje zijn verbonden door twee dunne kabels die er ook de stroomvoer regelen maar er ook voor zorgen dat de kapjes recht hangen. Er zit een halogeen lichtbron in met een G9 fitting en een maximaal wattage van 48 watt die 740 lumen oplevert.


Voor boven een langwerpige eet- of werktafel is het beter om meerdere kapjes toe te passen om met de vorm van de tafel mee te gaan en te zorgen dat er overal genoeg licht is.

serien_reef serien_reef

Hiervoor is er de Reef met drie kapjes die een totale lengte heeft van 108 centimeter. De drie kapjes zijn bevestigd aan een aluminium balkje dat met twee keer twee kabels ophangt aan het plafonddeel met een lengte van 31 centimeter en 2 centimeter dik. Er mogen drie halogeen lichtbronnen met een G9 fitting in van elk maximaal 60 watt. Dit levert dus maximaal 180 watt op, dit is 2940 lumen.


serien_reef serien_reef

Mocht deze te kort zijn dan is er een Reef met vier kapjes. Deze is 156 centimeter lang en heeft eenzelfde ophanging als de Reef met de drie kapjes. Verstandig is om deze toe te passen boven tafels die minstens 200 centimeter lang zijn. Ook in dit model mogen G9 halogeen lichtbronnen van maximaal 60 watt per stuk, deze leveren in totaal 3920 lumen op.


Er is zelfs nog maatwerk mogelijk met bijvoorbeeld vijf witte keramische kapjes waarbij je de lengte van de lamp ook kan overleggen. Een praktisch aspect van de Reef hanglampen is dat ze zijn te dimmen met een wanddimmer waarbij je er wel goed op moet letten dat deze geschikt is voor dit type lichtbronnen. Tevens zijn de witte keramische kapjes gemakkelijk vervangbaar mocht er een beschadiging ontstaan. En ook over het schoonmaken is nagedacht, ze mogen in de vaatwasser.

En om de Reef hanglamp aan te kunnen vullen met bijpassende verlichting elders in de ruimte of de woning is er ook een tafellamp binnen dezelfde serie. De maat van het keramische kapje is hetzelfde als de hanglampen, de diameter is 12 centimeter en de hoogte 7,5 centimeter. De buitenmaten van de voet zijn 12 bij 12 centimeter en zijn gehele hoogte is 30 centimeter. Hij staat niet op een middenpoot maar de poot is asymmetrisch waardoor er een diepte ontstaat van 14 centimeter van de poot tot en met het kapje. Er mag een halogeen lichtbron in van 48 watt en een G9 fitting, deze levert 740 lumen op. Naast de aan-uit-functie kan hij ook gedimd worden door een schakelaar op het snoer. Je zou deze Reef tafellamp kunnen gebruiken als nachtlampje maar ook op een dressoir zou hij zeker niet misstaan.

serien_reef serien_reef serien_reef serien_reef


Bij de wandlamp Reef kun je kiezen of het grootste gedeelte van de lichtopbrengst naar boven of naar beneden wilt laten schijnen, er is namelijk een ‘uplight’ en een ‘downlight’ uitvoering. Logischerwijs zit de ophanging bij de ‘uplight’ aan de onderkant en bij de ‘downlight’ aan de bovenkant zodat het licht goed verspreid kan worden. Deze ophanging is, net als bij de hanglampen zo gering mogelijk gehouden, hij is 11 centimeter hoog en slechts 3,5 centimeter breed. In combinatie met het kapje met een diameter van 12 centimeter en een hoogte van 7,5 centimeter ontstaat er een diepte van 15,5 centimeter. De halogeen lichtbron met een maximaal wattage van 60 watt en een G9 fitting levert 980 lumen op waarbij je de lichtopbrengst kan regelen door middel van een wanddimmer. Deze wandlampjes kun je bijvoorbeeld in de hal, keuken of badkamer een mooie sfeerverlichting laten zijn.

serien_reef serien_reef serien_reef serien_reef


Dan is er ook nog een plafondlamp die, doordat hij maar 9,5 centimeter hoog is, ook heel goed gebruikt kan worden in ruimtes met lagere plafonds. De lamp neemt maar weinig ruimte in beslag en zorgt toch voor een goede en mooie lichtopbrengst. Door zijn subtiele vormgeving leent hij zich er heel goed voor om met herhaling te werken. Hang er bijvoorbeeld een aantal achter elkaar in een gang of boven een kookeiland. Ook kun je hiermee een bepaalde lijn in de architectuur van de ruimte benadrukken. De plafondophanging heeft een diameter van 8 centimeter. Het kapje is steeds dezelfde maat, ook deze heeft een diameter van 12 centimeter en een hoogte van 7,5 centimeter. Er mag in dit model een halogeen lichtbron met een G9 fitting en een maximaal wattage van 33 watt, dit levert 460 lumen op.

serien_reef serien_reef serien_reef serien_reef


Bij de Reef is er, alhoewel dit zo subtiel mogelijk is toegepast, mat of glanzend aluminium toegepast in het ontwerp waardoor hij het meest eenvoudig is toe te passen in het modernere interieur. Je kunt dan zelf bepalen of de matte of glanzende afwerking het beste aansluit bij de rest van de ruimte en producten.

serien_reef serien_reef

Stem dit bijvoorbeeld af op de uitvoering van de poten van de stoelen of het onderstel van de tafel. Om de Reef toe te passen in een klassiek of klassiek getint interieur is het belangrijk om het model goed te laten passen bij details die terugkomen in het meubilair. Win hierbij zonodig advies in.


Welke Reef past er het beste in jouw interieur?

Bronvermelding: www.serien.com, www.nextspace.de

Tags: , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.