Natuurlijke stoel voor binnen en buiten: de Vegetal van Vitra

Written by margitkengen. Posted in Buitenmeubilair, Eetkamer, Stoelen, Stoelen

vitra_vegetal

Het zomerweer loopt langzaam op zijn einde maar dat is voor de Vegetal stoel van Vitra geen probleem, je gebruikt hem net zo goed binnen. Zowel binnen en buiten is het een opvallende en bijzondere stoel. Deze stoel is in 2008 ontworpen door de Franse broers Ronan (1971) en Erwan (1976) Bouroullec.

In 1999 hebben de broers samen de designstudio Bouroullec in Parijs opgericht en krijgen ze internationale bekendheid door het ontwerpen van verschillende producten. Van woonaccessoires zoals de Algue voor Vitra tot de tafellamp Piani voor Flos. En van het Ovale Collection servies voor Alessi tot het akoestische systeem Clouds voor Kvadrat.


Het idee van de Vegetal is gebaseerd op een traditie uit Noord Amerika waar in de 19e eeuw bomen tijdens de kweek en het groeien in de vorm van een stoel gestuurd werden. Uiteindelijk duurde het vier jaar vanaf het 1e idee totdat de Vegetal werd opgenomen in de Home Collection van Vitra. In het onderstaande fimpje is de groei van de Vegetal in beeld gebracht.


Door het gebruik van 100% recycleerbaar polyamide waarvan de vezels zijn versterkt, ontstaat er een stevige, sterke stoel. Zowel in de constructie als in de vormgeving. Daarbij is polyamide ook nog eens heel erg praktisch in gebruik. Met een zachte, vochtige doek mag het kunststof gereinigd worden met een mild, neutraal schoonmaakmiddel.


vitra_vegetal

De voorste poten lopen vloeiend over in het grillige frame rondom de zitting. Binnen dit frame lopen stroken die eigenlijk nog het meest doen denken aan nerven van een blad, dit is extra goed zichtbaar aan de achterkant van de stoel doordat hier een verdikking te zien is op de stroken. De achterpoten worden zodanig aan de zitting met de voorpoten bevestigd dat ze helemaal worden opgenomen in de lijnen van het ontwerp. Hierdoor zie je niet dat ze later zijn toegevoegd. De grilligheid zorgt er voor dat de Vegetal een geheel eigen driedimensionaal gezicht krijgt.


Het polyamide wordt door en door geverfd waarbij je de keuze hebt uit zes verschillende kleuren. In een interieur dat in de basis is gericht op zwart-wit tinten kan de uitvoering ‘basic dark’ een mooie aanvulling zijn. Hij krijgt door deze kleur een strakke en minimalistische uitstraling waarbij de grillige structuur zorgt voor een stukje contrast in een strakke omgeving. Wil je hem liever op laten vallen dan kun je wellicht beter kiezen voor ‘baksteen’. Dit is een oranje-rode kleur die er fris uitziet en in het oog springt. Een andere mogelijkheid, als je wilt kiezen voor kleur, is de Vegetal in de kleur ‘cactus’. Een frisse groene uitvoering waarbij je er in de tuin natuurlijk wel alert op moet zijn dat hij iets minder opvalt door zijn kleurtje.

vitra_vegetal vitra_vegetal vitra_vegetal


In een interieur met naturel-tinten en houtaccenten kan de Vegetal in het ‘crème’ mooi aansluiten. Ook de kleur ‘chocolade’ kan hier goed bij passen, door zijn donkerdere kleur krijgt hij een ietwat chique uitstraling. De Vegetal in het ‘mauve grijs’ heeft een natuurlijke en warme uitstraling en zit als het ware tussen de eerdere 2 kleuren in.

vitra_vegetal vitra_vegetal vitra_vegetal


Door zijn opengewerkte structuur is hij heel transparant waardoor je hem ook erg goed kan toepassen in een minder groot interieur. Hij neemt weinig ruimte in beslag en zorgt er voor dat je voldoende zitplaatsen hebt zonder dat het vol oogt. Bijkomend voordeel is dat je ze, doordat ze ook geschikt zijn voor buiten, in de zomer buiten kan gebruiken. Ze krijgen dan als het ware een dubbele functie.


vitra_vegetal

En, wanneer je ze even niet nodig hebt, kun je ze tot maximaal drie stuks, gestapeld opbergen.Zie je jezelf al zitten op je terras, heerlijk in het zonnetje? Of binnen bij je eettafel met de krant?

vitra_vegetal vitra_vegetal


Dus, of je de Vegetal nou buiten of binnen wilt gaan gebruiken, hij is in alle gevallen een bijzondere aanwinst!

Bronvermelding: www.vitra.com, www.bouroullec.com

Tags: , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.