Slanke eettafel: de S30 van Metaform

Written by margitkengen. Posted in Eetkamer, Eettafels

metaform_s30

In de collectie van het Nederlandse merk Metaform, dat al sinds 1964 bestaat, is een eettafel te vinden die een aantal hele fijne eigenschappen heeft gecombineerd. Hij is luchtig, sterk en praktisch in gebruik en daarnaast heeft hij een hele strakke uitstraling. Daarbij staat Metaform bekend om de mogelijkheid tot maatwerk, dat wil zeggen dat je de voor jou perfecte tafel kan samenstellen.

FRAME

Door het luchtige ontwerp, het slanke frame en de uitermate transparante uitstraling hou je een optimaal ruimte-gevoel in de kamer waar hij staat. Het frame is namelijk slechts 3 bij 3 centimeter waardoor je bijna de volledige breedte kunt gebruiken om stoelen aan te plaatsen. Je kunt er voor kiezen om er hele minimalistische stoelen aan te plaatsen die wat betreft vormgeving naadloos aansluiten bij de tafel. Maar juist doordat de tafel zo minimalistisch is heb je ook de mogelijkheid om er opvallende stoelen aan te plaatsen, deze concurreren dan niet met de tafel. De uitvoering van het frame kan je zelf kiezen: rvs, lak of hoogglans chroom.

Heb je eetkamerstoelen met een rvs frame dan kun je de tafel hier mooi bij laten aansluiten door het frame hiervan ook in rvs te laten uitvoeren. Ook als je elders in je interieur details hebt van rvs kan het mooi zijn om dit in het onderstel van de tafel terug te laten komen. Dit zorgt voor eenheid in het geheel. Natuurlijk hoef je niet persé alles in het rvs te houden, je kan ook verschillende materialen weloverwogen combineren.

Wil je de tafel er nóg minimalistischer uit laten zien en er daarnaast voor zorgen dat er nog meer rust ontstaat in de uitstraling van de tadel dan kun je het frame ook laten lakken, bijvoorbeeld in één van de kera-lakkleuren die aansluiten bij de keramiek kleuren van het blad. Daarmee zorg je er voor dat je alle kanten op kan bij de keuze van de stoelen, de tafel is immers rustig en één geheel wat betreft kleur. Je kunt er dan voor kiezen om de stoelen extra te laten spreken door een opvallende vormgeving of kleur. Geef je meer de voorkeur aan een rustig beeld? Dan kun je natuurlijk stoelen kiezen die een net zo rustige vormgeving en uitvoering hebben als de tafel. Naast de kera-lakkleuren hebben ze ook nog een heel aantal gladde lakkleuren in hun collectie. Durf eens te kiezen voor een blad in een neutrale kleur en kies hierbij het frame in een kleurtje. Door deze kleur ergens anders in het interieur terug te laten komen heb je een bijzondere tafel die er toch helemaal bij hoort.

Hoogglans chroom is de nieuwste mogelijkheid voor de uitvoering van het frame. Deze is in juli 2012 door Metaform aan de andere twee eerder genoemde mogelijkheden toegevoegd. Hierdoor kun je, als je glanzende onderstellen bij je stoelen hebt gekozen, deze mooi bij elkaar laten passen.

metaform_s30

BLAD

Ook de sterkte van het blad is een hele goede eigenschap van de S30 eettafel. Dit wordt namelijk uitgevoerd in keramiek, een materiaal dat zowel sterk als praktisch is waarbij een maximale breedte van toepassing is van 100 of 120 centimeter, afhankelijk van de kleur. Keramiek is een supersterk materiaal, het is namelijk verrijkt met zirkonium en onder andere bestand tegen krassen, waterdicht en kleurvast. Hartstikke praktisch in gebruik dus en het heeft geen bijzondere reinigingsvoorschriften. Het keramiek mag schoon worden gemaakt met een vochtige doek of met water en zeep. Bij aangekoekt vuil of vet mag je zelfs met verdund schuurmiddel aan de slag.

Voor de uitvoeringen van het blad heb je de keuze uit een aantal opties. Zo zijn er een aantal effen kleuren, namelijk zwart, wit, en grijs. Maar ook bruin, donkerbruin en groen behoren tot de mogelijkheden.

metaform_s30 metaform_s30 metaform_s30
metaform_s30 metaform_s30 metaform_s30

Wil je liever een blad met een mêlering in de kleur dan zijn er drie grijstinten mogelijk in de uitvoering ‘basalt’. Deze heeft een iets levendigere uitstraling doordat hij niet effen van kleur is.

metaform_s30 metaform_s30 metaform_s30

In februari 2013 werd de keramiek aangevuld met nóg twee, heel speciale uitvoeringen. Namelijk Belgisch hardsteen, die zorgt voor een chique uitstraling doordat het een levendige tekening heeft en daarnaast is er de uitvoering Corten die veel gelijkenis vertoont met het stoere corten-staal.

metaform_s30 metaform_s30

UITSTRALING

Zijn strakke uitstraling krijgt de S30 door de combinatie van het luchtige, minimalistische frame en het dunne blad. Dit wordt nog eens benadrukt in het detail van de aansluiting tussen het frame en het blad. Hiertussen zit een hele kleine speling wat er voor zorgt dat de slankheid van het blad benadrukt wordt doordat het niet direct op elkaar aansluit.

Doordat hij luchtig is vormgegeven is hij ook uitermate geschikt voor een kamer waar je niet zo veel ruimte hebt. Door de minimale ruimte die je kwijt raakt door het frame hou je de maximale plaats over als zitruimte. Is de ruimte niet te groot? Dan is het verstandig om ook goed na te denken over de vormgeving van de stoelen. Zorg ook hierbij voor openheid dan hou je visueel zo veel mogelijk ruimte en oogt de kamer zo ruim mogelijk.

Maar ook in grotere kamers past de S-30 met als voordeel dat je meer keuzemogelijkheden hebt met betrekking tot de stoelen. Wil je de ruimte zo open mogelijk houden dan kun je ook hier voor minimalistische stoelen kiezen, zeker als je er een heel aantal aan de tafel wilt plaatsen. Maar je kan er, door zijn strakke vormgeving, ook voor kiezen om er wat luxere eetkamerfauteuils aan te plaatsen. Hou dan wel het aantal stoelen beperkt.

Er zijn een heel aantal standaard maten waarbij de breedte 90 centimeter is en de hoogte is 75 centimeter. Standaard lengtes voor de S30 zijn 140, 160, 180, 200, 220 en 240 centimeter. Als hij nog langer zou moeten worden kan dit (op aanvraag) maar om doorhangen van het blad te voorkomen moet er dan een vijfde poot geplaatst worden.

Het merk Metaform staat ook bekend om zijn maatwerk. ook als je op zoek bent naar een heel specifieke maat die hier niet bij de standaard-maten genoemd wordt, is dit vaak geen probleem. Metaform kan namelijk bijna alle modellen geheel naar wens op maat maken, binnen de technische mogelijkheden en materiaal eigenschappen natuurlijk. Keramiek heeft bijvoorbeeld, afhankelijk van de kleur, een maximale breedte van 100 of 120 centimeter. Je kunt dus producten laten maken in de afmetingen én het materiaal die precies goed zijn in je interieur.

Door de uitgebreide collectie van Metaform kun je eenvoudig een salontafel of bijzettafels vinden die, wat vormgeving en materiaal, mooi aansluiten bij de S-30 eettafel. Welke combinatie en uitvoering past er het beste bij jou thuis?

Bronvermelding: www.metaformmeubelen.nl

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (4)

 • Karin Werner

  |

  graag ontvang ik een prijsopgave voor een tafel van 900/100×220 cm.

  m.vr.gr.
  Karin Werner

  Reply

  • margitkengen

   |

   Hallo Karin,
   Bedankt voor je aanvraag, ik heb je hierover een mailtje gestuurd.
   Met vriendelijke groet,
   Margit

   Reply

 • Marlies de Vocht

  |

  Hallo,
  Ik wil graag een tafel van 130 x 130 (vierkant dus) is dit mogelijk?

  Reply

  • margitkengen

   |

   Hallo Marlies,
   Bedankt voor je berichtje, ik heb je hierover een mailtje gestuurd.
   Groet,
   Margit

   Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.