Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_lvl() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::start_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Strict Standards: Declaration of WarpMenuWalker::end_el() should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL) in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-content/themes/yoo_subway_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 0

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Breadcrumbs is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477

Deprecated: The called constructor method for WP_Widget class in Warp_Sidebar is deprecated since version 4.3.0! Use __construct() instead. in /home/xqg5v3u2ayx5/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477
Eetkamerstoel met ronde vorm: de Nina van Artifort

Eetkamerstoel met ronde vorm: de Nina van Artifort

Written by margitkengen. Posted in Eetkamer, Stoelen

artifact_nina

In de collectie van het bekende, Nederlandse merk Artifort zit een heel vriendelijk vormgegeven eetkamerstoel. De basis van de eetkamerstoel Nina is een ronde vorm waarbij de zitting is opengewerkt om de uitstraling luhtiger te maken. Deze stoel is in 2000 ontworpen door René Holten en nog steeds is het model helemaal van deze tijd.

De ontwerper René Holten (1961) haalde onder meer zijn diploma aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn ontwerpen zijn duidelijk herkenbaar door de steeds terugkomende pure vormgeving waardoor ze uitermate geschikt zijn voor de collectie van Artifort. Er zijn geen overbodige details te vinden en ze hebben een rustige vormgeving. Zijn eerste ontwerp voor Artifort was de DoDo in 1997 waarmee hij meteen een prijs won, Nederlands Meubelontwerp 1998. Andere ontwerpen van zijn hand zijn de fauteuil Libel en Hanna, de banken-serie Mare en de eetkamerstoelen Megan en Shark.

Ook de Nina is duidelijk een ontwerp dat direct aansluit bij de andere ontwerpen in de collectie van het merk Artifort. Deze stoel is tijdloos en comfortabel vormgegeven waardoor je hem niet alleen kan gebruiken in je eetkamer of keuken maar hij kan ook goed worden toegepast in een vergaderzaal.

Zijn bijzondere vorm en de opengewerkte zitting zorgen er voor dat je er lekker lui en ontspannen in kan zitten, bijvoorbeeld tijdens het natafelen. Maar doordat de rug goed aansluit biedt hij ook de mogelijkheid tot een actieve zit zoals tijdens het eten of werken.

artifact_nina artifact_nina artifact_nina artifact_nina

Je kan hem aanpassen aan je eigen stijl doordat alleen de zitschaal een vast factor is. Voor het onderstel zijn er verschillende mogelijkheden. Het meest luchtige en onopvallende onderstel is die met 4 poten met een diameter van 1,9 centimeter. Deze kun je laten afwerken in het glanzend chroom of poedercoat zodat je dit kan laten aansluiten bij andere meubels die er in de buurt van de Nina staan. Met dit type onderstel is de Nina zowel 62 centimeter breed als diep. De zithoogte aan de voorkant is 46 centimeter en de totale hoogte is 79 centimeter.

artifact_nina artifact_nina artifact_nina


artifact_nina artifact_nina

Ook is er een 4-teens, kruis-onderstel waarbij de basis is gemaakt van gepolijst aluminium en de bui erboven is glanzend chroom. Hierbij kan je kiezen voor een vast of draaibaar onderstel dat voorzien is van een terugdraai-mechanisme. Dit zorgt er voor dat de stoelen altijd weer netjes in de originele positie terugdraaien. De Nina met dit onderstel, de Nina C, heeft dezelfde afmetingen als de Nina op de vier poten: 62 centimeter breed en diep met een zithoogte aan de voorkant van de zitting van 46 centimeter. Het geheel is 79 centimeter hoog.


artifact_nina

Als aanvulling is er ook een Nina uitgebracht die door middel van een gasveer in hoogte verstelbaar is, de Nina D. Deze heeft een 5-teens onderstel op remmende wielen. Bij een zachte vloer krijg je harde wielen en bij harde vloer worden het zachte wielen. en heeft een gasveer waarmee hij in hoogte aangepast kan worden. De basis van dit onderstel kan worden uitgevoerd in het gepolijst aluminium of in het poedercoat gelakt. Zo kun je hem aanpassen aan bijvoorbeeld het frame van de tafel waaraan hij komt te staan. Het gedeelte van de gasveer is altijd in het chroom. Deze uitvoering van de Nina is 65 centimeter breed en heeft een diepte van 62 centimeter. De zithoogte aan de voorkant van de zitting kan variëren tussen de 46 en 54 centimeter waarbij de totale hoogte zit tussen de 79 en 87 centimeter.


Spreekt het model en de uitstraling van de Nina je wel aan maar ben je op zoek naar stoel voor aan een bar? Dat kan ook, hiervoor is de Nina B in het leven geroepen. Deze staat op een ronde, aluminium gepolijste voet waarbij de buis wordt afgewerkt in het chroom. Bij de Nina B zijn er twee verschillende hoogte-mogelijkheden zodat de kans groot is dat er één van de twee aan je bar past. De breedte en diepte is bij beide gelijk, namelijk 62 centimeter. De zithoogte kan 60 of 80 centimeter zijn waarbij de gehele hoogte 92 of 112 centimeter is.

artifact_nina artifact_nina artifact_nina

De vorm van de zit en rug wordt gemaakt van een metalen frame, deze zorgt voor de constructie-sterkte. Dit metalen deel wordt afgewerkt met polyurethaan-schuim dat zorgt voor het comfort van de Nina, in welke uitvoering dan ook.

Bijzonder aan deze stoel is dat hij in feite geen overduidelijke armleuning heeft maar toch een stukje comfort heeft als een stoel zonder armleggers. Dit komt door de ronde vorm van de zitschaal, deze loopt schuin tussen de zitting en de rug waardoor je tóch steun hebt aan je ellebogen. Daarbij is het een voordeel dat de Nina grotendeels onder de tafel geschoven kan worden.

Door de opengewerkte zitting / rug kun je hem ook heel goed gebruiken in een ruimte die niet al te groot is. Zo heb je wel prettig zittende stoelen maar hou je de ruimte zo optimaal mogelijk open.

Zijn ronde vorm zorgt er voor dat hij naadloos aansluit bij een ronde of ovale tafel of een tafel met een natuurlijke, afgeronde vorm. De vriendelijke vorm van de stoel sluit immers naadloos aan bij de ronde lijnen van de tafel.

artifact_nina artifact_nina


artifact_nina

Dat wil echter niet zeggen dat de Nina misstaat aan een rechthoekige of vierkante eettafel. Door het ritme van de twee of drie Nina’s naast elkaar wordt de vormgeving benadrukt en krijgt het geheel hele strakke lijnen. De ronde vormgeving van de stoelen kun je bijvoorbeeld terug laten komen in de hanglampen boven de tafel om er nog meer één geheel van te maken.


Afhankelijk van de stof of het leer kun je hem helemaal zijn eigen uitstraling geven. Dit is natuurlijk zowel afhankelijk van de tafel waaraan ze komen te staan als de rest van het meubilair dat in de buurt staat. Door bijvoorbeeld een zelfde stof te kiezen als je in de woonkamer op de bank hebt, maar in een andere kleur(tint), zorg je voor eenheid en rust. Als je van de ene naar de andere ruimte loopt voel je (on)bewust dat het allemaal bij elkaar hoort zonder dat het een saai totaal wordt. Ditzelfde kun je natuurlijk ook met leer doen.

artifact_nina


Door de keuze van de bekleding kan je hem zelf toepassen in een interieur met klassieke details, het is dan wel belangrijk dat het materiaal van het onderstel elders in het interieur terugkomt, anders is de Nina een vreemde eend in de bijt.

Deze vriendelijke en tegelijkertijd comfortabel vormgegeven eetkamerstoel zorgt er voor dat je lekker lang kan tafelen én natafelen. Heerlijk genieten dus met de Nina!

Bronvermelding: www.artifort.nl

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (6)

  • Y Siliakus

    |

    Wat is de prijs van deze stoelen?

    Reply

    • margitkengen

      |

      Bedankt voor je vraag, ik heb een mailtje gestuurd met verdere informatie. Succes!
      Met vriendelijke groet,
      Margit

      Reply

  • Anouk

    |

    Beste ,Ik zou ook graag meer informatie willen over de NINA stoel (grijze stoel). Mijn vraag is ook of deze leverbaar is in het leer?
    Wat zijn de kosten weer van .

    Reply

    • margitkengen

      |

      Hallo Anouk,
      Bedankt voor je reactie op mijn blog.
      Ik heb je de gevraagde info per mail gestuurd, succes!
      Groet,
      Margit

      Reply

  • marlies Wapstra

    |

    Dag Margit,
    Het paarse stoeltje met de wieltje en gasveer spreekt me wel aan.
    Wat is de prijs van zo’n stoeltje?
    Groet
    Marlies

    Reply

    • margitkengen

      |

      Hallo Marlies,
      Leuk om te horen dat de Nina je zo aanspreekt. Ik heb je via email aanvullende informatie gestuurd.
      Groet,
      Margit

      Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.