Hanglamp met vloeiende vormen: de Move van Tobias Grau

Written by margitkengen. Posted in Hanglampen, Verlichting

tobias grau_move

De Move van het Duitse merk Tobias Grau is een hanglamp met een strakke vormgeving maar toch óók met een vriendelijke uitstraling. Door de glanzende afwerking van het aluminium kan hij een chique onderdeel in je interieur vormen. Hij hangt op aan dunne staalkabels waardoor deze zo min mogelijk opvalt. En doordat hij voorzien is van led kan hij veel licht maar is hij tóch zuinig in gebruik.

De Move is ontworpen door het design-team van Tobias Grau en is voorzien van de nieuwste, warm-witte led’s met een lichtkleur van 2700 graden Kelvin. Deze zijn afgedekt door optische lenzen die zorgen voor een prettige spreiding van het licht. Deze serie hanglampen geeft directe verlichting omlaag waarvan de hoeveelheid licht zelf in te stellen is. Hij is optimaal dimbaar doordat de lichtopbrengst kan variëren tussen de 5% en 100%.

tobias grau_move tobias grau_move

De langwerpige uitvoering, ideaal voor boven een langwerpige eet- of werktafel, wordt de Move Along genoemd. Het geheel wordt steeds gevormd door een aantal kiezel-vormige elementen die met elkaar verbonden zijn. Deze hangen echter niet allemaal in dezelfde lijn maar lijken grillig tegen elkaar geplaatst te zijn. De ophanging bij alle drie de afmetingen is gelijk, deze heeft een diameter van 16 centimeter en komt 4,1 centimeter van het plafond af. En doordat hij maar 3 centimeter dik is zorg je voor maximaal ruimtegevoel, transparantie en lange zichtlijnen in de ruimte.

tobias grau_move


Heb je een niet al te grote tafel, bijvoorbeeld tussen de 120 en 180 centimeter, dan is de lengte van 60 centimeter, de Move Along 6, wellicht een goede optie. Deze bestaat uit 6 elementen die samen de gehele lengte vormen. De Move Along heeft in deze afmeting 22 watt en levert 700 lumen op.


tobias grau_move


Is je eet- of werktafel een stukje groter, bijvoorbeeld een lengte van 180 tot 200 centimeter, dan is er ook een lengte van 90 centimeter, de Move Along 9. Deze bestaat uit 9 geschakelde elementen die elk voorzien is van zijn eigen lichtbron. Het totale wattage is 30 watt en levert 1100 lumen op.


tobias grau_move


Bij een tafel met een lengte van bijvoorbeeld 200 centimeter of langer, dan is er de Move Along 12. Deze heeft een totale lengte van 120 centimeter en bestaat uit 12 steen-vormige elementen. Hij levert 1400 lumen op door led’s met een totaal wattage van 38 watt.


De genoemde lengtes van de tafels zijn indicaties. De keuze van de lengte van de lamp in combinatie met de tafel hangt van meerdere factoren af, bijvoorbeeld van hoe hoog je de lamp boven de tafel hangt. Ook is het handig om er rekening mee te houden dat het prettig is om, als je de kopse kant van de tafel wilt gebruiken, voldoende ruimte te houden tussen het eind van de lamp en het eind van de tafel. Om de perfecte combinatie te maken in jouw interieur is het verstandig om hierover advies in te winnen zodat het het effect oplevert waarnaar je op zoek bent.

Deze langwerpige hanglampen zijn ideaal voor boven een rechthoekige tafel. De lengte van de tafel wordt hierdoor namelijk benadrukt, zowel bij de kleinere als de grote uitvoeringen. Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om boven een lange eettafel te kiezen voor de combinaties van twee dezelfde lengtes Move Along. Dit is een strakke, symmetrische oplossing en zo heb je op een bijzondere manier licht over de gehele tafel. Wil je het een tikje eigenwijzer maken combineer dan twee verschillende lengtes boven één tafel.

tobias grau_move


Spreekt de vormgeving van deze lamp je wel aan maar heb je een vierkante of ronde tafel? Ook hier is aan gedacht! Hier kan de Move Around een mooie aanvulling zijn in je eet- of werkkamer. Deze heeft een diameter van maar liefst 70 centimeter en een dikte van 4 centimeter. Logischerwijs heeft hij ook een andere plafond-ophanging, deze is namelijk rond en heeft een diameter van 16 centimeter zodat het goed aansluit bij de vormgeving van de lamp zelf. Doordat de cirkel met de lichtbronnen wordt gevormd door nóg meer elementen dan de Move Along 12 levert hij maar liefst 2300 lumen op door zijn wattage van 61 watt.


tobias grau_move tobias grau_move tobias grau_move

tobias grau_move

Het glanzende aluminium reflecteert zijn omgeving wat zorgt voor een extra bijzonder effect. Daarnaast zorgt de materiaalkeuze er voor dat hij een hele moderne uitstraling heeft en hij zal zich dan ook gemakkelijk thuis voelen in een interieur dat modern is georiënteerd. In een minimalistisch interieur kan zijn strakke vorm goed aansluiten en de glooiende vorm zou een contrast kunnen vormen met het vaak rechte lijnenspel. Wil je hem in een klassiek of klassiek getint interieur toepassen? Zorg er dan voor dat het materiaal elders in het interieur ook wordt gebruikt, anders zou hij te veel uit de toon kunnen vallen. Laat je bij twijfel adviseren.

Bronvermelding: www.tobias-grau.com

Tags: , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.